На Луганщині у керівника району відібрали 62 гектари, віддані йому попереднім головою РДА
16.08.2015   //  

Суд визнав недійсними розпорядження глави Марківської райдержадміністрації Луганської області відносно передачі в оренду фермерському господарству «Слава-Віт» 62 га землі. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Луганської області від 5 серпня.

У липні 2011 року згідно з першим розпорядженням голови Марківської райдержадміністрації фермерському господарству «Слава-Віт» було надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства. Мова йшла про землю, яка знаходилась у державній власності і відносилась до Кризької сільради.

Через півмісяця керівник району доповнив своє перше рішення словами «орієнтовною площею 61 га».

На початку наступного року вже третім розпорядженням було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ФГ «Слава-Віт» та рекомендовано керівнику господарства Віктору Черніку укласти договір оренди земельної ділянки та зареєструвати його.

В кінці 2012 року попереднє розпорядження голова РДА доповнив абзацом, відповідно до якого фермерському господарству «Слава-Віт» надавалася в оренду земельна ділянка площею 62 га на 17 років.

Цього року заступник прокурора Луганської області звернувся до суду, щоб визнати всі 4 розпорядження керівника району недійсними. Прокурор зауважив, що спірна земельна ділянка передана незаконно – без земельних торгів, з порушенням конкурентних засад передачі державних земель.

Суд погодився з аргументами прокурора. Всі 4 розпорядження керівника району суд визнав недійсними.

У 2011-2012 рр. Марківську райдержадміністрацію очолював «регіонал» Андрій Лигута (звільнено у 2014 році). Три роки тому керівником «Слава-Віт» був Віктор Чернік, який наразі очолює Марківську РДА. На цю посаду Черніка у квітні 2014 року призначив в.о. президента України Олександр Турчинов. Зараз засновником та директором «Слава-Віт», яке знаходиться у селі Кризьке Марківського району, вказано сина голови РГА В’ячеслава Вікторовича Черніка.

Раніше Віктор Чернік працював приватним ветеринарним лікарем та головою колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба».

У вересні 2014 року з гранатомета було обстріляно будинок голови Марківської РДА Віктора Черніка. У момент обстрілу голова РДА був удома разом з дружиною, яка в той час виконувала обов’язки голови Марківського районного суду. Було поранено обох.