Фірми-«прокладки» по схемі з буксиром вивели 59 мільйонів з держпортів Одещини
14.08.2015   //  

У державних портах Одеси та Іллічівська через корупційні схеми розкрадено 58,5 млн грн. Про це на прес-конференції в Укрінформ заявили активісти ГО «Крадіям по руках і народний депутат від ВО «Свобода» Олег Осуховський.

У ДП «Одеський морський торговельний порт» було вкрадено та не повернуто морський буксир «Гермес» вартістю 21 млн. грн. та розкрадено платіж держпідприємства «Іллічівський морський торговельний порт» на суму 37, 5 млн. грн.

За період існування схеми 2003-2013 рр. правоохоронні органи тричі відкривали і закривали кримінальні справи за розкрадання в особливо великих розмірах та шахрайстві. У 2014 році Генпрокуратура вчетверте відкрила кримінальне провадження, але як стверджує нардеп Осуховський, слідство знову затягується.

порти

Фігуранти схеми через фірми-«прокладки» незаконно вивели з держвласності Одеського порту недобудований буксир «Гермес», аби перепродати його його у 4 рази дорожче – за 84,5 млн.грн.

«Організаторами та учасниками схеми є бізнесмени з Миколаєва – Сергій Машкаренко директор ТОВ «Український правовий альянс» та Валерій Морозов директор ТОВ «Порт-Сервіс», а також екс-начальники портів – Микола Павлюк, який є почесним президентом ДП «Одеський морський торговельний порт» та Геннадій Скворцов, який зараз очолює Іллічівську філію «Адміністрації морських портів України», – стверджують активісти.

У 2009 «Порт-Сервіс» отримав державне замовлення на будівництво нового буксиру за 125 млн. грн. для Іллічівського порту. Експерти стверджують, що ціна будівництва була завищена у два рази від ринкової. Планувалося «підсунути» державі старий буксир «Гермес» замість будівництва нового, при цьому заробити понад 100 млн. грн. У результаті – державні гроші та майно було розкрадено, – розповіла Вікторія Кулаковська, голова ГО «Крадіям по руках».

«Порт-Сервіс», отримавши від Іллічівського порту 37, 5 млн. грн., сплатив близько 20 мільйонів посереднику «Український правовий альянс» начебто за купівлю недобудованого буксиру. Хоча на той момент буксир юридично був власністю Одеського порту. А інші 17, 5 млн. грн. «Порт-сервіс» відправив на фіктивні компанії, більшість яких не мали до суднобудування жодного відношення. Фактично державні 37,5 млн. були перетворені на власну вигоду. У 2012 році розкрадача державних мільйонів ТОВ «Порт-Сервіс» ліквідували через процедуру банкрутства.

За даними одеського сайту 368.media, в кінці липня урядовий комітет схвалив фінансовий план ДП «Іллічівський морський торговельний порт», яким передбачено витрати в сумі понад 1 млрд грн. Порт планує скерувати ці кошти на модернізацію – облаштування майданчиків для обробки списаних суден і металобрухту, зведення трьох котелень і закупівлю нового буксира.

Від «Наших Грошей»

У 2009 році ДП «Іллічівський морський торговельний порт» за процедурою закупівлі в одного учасника уклало угоду з ТОВ «Порт-Сервіс» щодо придбання буксиру «Гермес» вартістю 125 млн грн. Замовник зіслався на відсутність конкуренції на ринку суднобудування, зокрема, недобудований буксир «Гермес» належить фірмі «Порт-Сервіс», яка має його добувати і передати порту в експлуатацію. Приватній компанії перерахували 37,50 млн грн. авансу.

У 2010 році суд скасував цей договір, оскільки під час укладання договору було змінено предмет закупівлі і спірний договір є договором підряду – будівельних робіт, а не закупівлі товару. Крім того, на момент підписання договору корпус буксиру «Гермес» фірмі «Порт-Сервіс» не належав. Виявилося, що цей буксир, який «Порт-Сервіс» купував у компанії «Український правовий альянс» ще з 2006 року перебуває під арештом.