«Свободівці» хочуть звести багатоповерхівку у дворі гуртожитків і залишити їх мешканців без туалетів
13.08.2015   //  

ПП «Санліт-Захід» судиться з громадянами Івано-Франківська, які перешкоджають забудові їхнього подвір’я багатоповерхівкою. Про це йдеться у матеріалі Володимира Мулика у виданні «Версії».

Йдеться про будівництво в районі вулиць Марійки Підгірянки та Відкритої. У 60 рр. минулого століття тут влаштували гуртожитки для працівників лісгоспу. Будинки не були обладнані каналізацією і туалети розміщувались у дворі.

У 2006 р. мер Івано-Франківська Зіновій Шкутяк розпорядився передати земельну ділянку між вул. Підгірянки ТОВ «Рембудкомінвест» під будівництво багатоквартирного будинку. Земля віддавалась під будівництво за умови знесення трьох гуртожитків і відселення їх жильців. Тобто забудовник мав забезпечити мешканців гуртожитків житлом.

«Рембудкомінвест» уклав договір суборенди з ПП «Санліт-Захід». А суборендар подав заявку в міськвиконком і домігся дозволу тільки на будівництво без знесення існуючих будинків. Таким чином, «Санліт-Захід» вирішило будувати багатоповерхівку посеред двору гуртожитків на місці туалетів і гаражів.

У квітні цього року представники «Санліт-Захід» у супроводі охорони намагалися встановити паркан за метр від вікон сусідніх будинків. Дізнавшись, що забудовник знесе туалети і зведе у дворі багатоповерхівку, мешканці сусідніх будинків стали чинити опір.

У серпні цього року «Санліт-Захід» подав у суд на жильців гуртожитків, бо ті не дали йому встановити паркан і розпочати будівництво. Судове засідання призначене на 4 вересня.

Водночас автор зауважує, що вже є рішення міськвиконкому про скасування ордеру «Санліт-Захід» на встановлення тимчасової огорожі. Такий ордер фірма отримала, повідомивши, що нібито має погодження з мешканцями прилеглих будинків. Виходить, що сама суть позову втрачена.

Крім того, 30 квітня цього року прокуратура області розпочала розслідування щодо службових осіб виконкому Івано-Франківської міськради. Йдеться про те, що чиновники не встановили, що на вул.М.Підгірянки знаходяться гаражі та господарські будівлі, і дали позитивний висновок проекту надання «Рембудкомінвесту» тут ділянки в оренду для будівництва. Також ведеться розслідування щодо судді Господарського суду Івано-Франківської області. Підозрюють, що з корисливих мотивів суддя виніс неправосудне рішення і зобов’язав укласти договір оренди згаданої ділянки.

Від «Наших Грошей»:

За даними реєстру судових рішень, у 2006 р. Івано-Франківська міськрада дала дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення ділянки між вул. М.Підгірянки – Відкритою. «Рембудкомінвест» виготовив проект землеустрою, отримав його погодження, але міськрада не голосувала відповідного рішення про передачу землі в оренду. Тому «Рембудкомінвест» подала позов до суду про визнання договору оренди укладеним. Встановлено, що проект «Рембудкомінвесту» міськрадою розглядався, але не був підтриманий. Але суд вирішив, що оскільки фірма підготувала всю документацію, то міськрада була зобов’язана проголосувати це рішення і укласти договір оренди. Рішення приймала суддя – Фанда Оксана Михайлівна.

Компанія «Рембудкомінвест» належить депутатам Тисменицької райради від ВО «Свобода» Юрію Шелисту та Володимиру Яцишину.

«Санліт-Захід» володіє Роман Яковина, депутат Івано-Франківської облради від ВО «Свобода», раніше відомий як директор Управління магістральних газопроводів «Прикарпаттрансзгаз».