Хто залишає «Укрзалізницю» без дизеля
12.08.2015   //  

kit«Бойові фармацевти» – так неформально ми охарактеризували фірму «Дайджест груп», яка завдяки оскарженням паралізує поставки палива для залізниці, а також тендери військових та МОЗу.

Тепловози можуть зупинитись через формальні зачіпки

Скандал навколо «Дайджест Груп» спалахнув під час червневого тендеру «Укрзалізничпостачу» по закупівлі дизельного палива, за результатами якого ПП «Окко Бізнес Контракт» Віталія Антонова отримало підряд на 1,52 млрд грн.

На цих торгах багато що було вперше. Наприклад, вперше за багато років ні копійки не виграло угрупування нардепа Ігоря Єрємєєва. Більше того, єрємєєвське ТОВ «ВОГ Аеро Джет» взагалі не було допущено до розіграшу через претензії до наданої банківської гарантії.

Весь тендер було розбито на десять лотів і по двом з них подавало заявку таке собі ТОВ «Дайджест Груп». Її як і єрємєєвців відхилили через претензії до банківської гарантії та документів, що посвідчують якість палива.

ВОГ та «Дайджест Груп» оскаржили відхилення у Антимонопольному комітеті. Скаргу єрємєєвців АМКУ відмовився розглядати через пропуск строку оскарження, а от по скарзі «Дайджест Груп» зобов’язав відмінити торги по двох лотах, на які фірма подала пропозицію. Підставою для відміни торгів стало те, що маючи претензії до оформлення банківської гарантії від «Дайджест Груп», залізничники «не помітили» таких саме дефектів в гарантії фірми «Укройлпродукт», яка після відхилення усіх інших конкурентів і була єдиним допущеним учасником тендеру окрім ОККО. За антимонопольною термінологією це називається «дискримінаційний підхід до оцінки пропозицій Учасників».

Тим часом «Дайджест Груп» вирішив скасувати торги не тільки в тих лотах, де він брав участь, а й у всіх інших, а відтак завалив Господарський суд Києва позовами до «Укрзалізничпостачу». Найближче засідання мало відбутися 11 серпня. Також, «Дайджест Груп» подало два адміністративних позови на рішення АМКУ до Київського адмінсуду.

По першому з них суддя Віктор Петрович Шулежко, призначивши розгляд справи на 7 серпня, задовольнив клопотання «Дайджест Груп» та заборонив поставку палива по вже укладених із ОККО договорах. Це клопотання «Дайджест Груп» підтримав присутній на засіданні представник ВОГу.

Слід зазначити, що таке рішення адмінсуду є чимось на кшталт жирафи в Антарктиді – теоретично можливе, проте досі ніколи не спостерігалося. Бо оскаржуване рішення АМКУ аж ніяк не стосувалося вже укладених договорів.

Втім, за повідомленням «Ойлньюз» із посиланням на міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, 7 серпня суд переніс розгляд справи по суті на 26 серпня, при цьому якимось чином розблокувавши поставку по укладених із ОККО договорах. Водночас ціна дизелю ОККО була знижена на 1000 гривень за тону – до 17 350 грн/т.

Другий адмінпозов «Дайджест Груп» до АМКУ, який потрапив також до судді Шулежко, фірма відкликала.

До слова, суддя Шулежко вже відомий загалу. За даними нардепа Сергія Лещенко, саме він блокував повернення під державний контроль титанових активів, які управлялися Фірташем з Льовочкіним» та зупинив розповсюдження на «Донбасенерго» Януковича-Гуменюка заборону з оплат в зону АТО.

Отже маємо наступне. АМКУ виявив, що залізничники неправомірно допустили «Укройлпродукт» в пару до ОККО, бо у цієї фірми були проблеми з конкурсною документацією такі ж самі, як і у відхилених учасників. Відтак суд може прийняти рішення на користь скаржника, і виявиться, що «Укройлпродукт» не мали допускати до тендеру, а відтак не мали права уклади угоду з ОККО – для участі потрібно хоча б два допущених учасника. То ж якщо викреслити ще й «Укройлпродукт», то у фірми Антонова формально не залишилось би конкурентів. У найгіршому випадку рішення на користь скаржника означатиме відміну результатів тендеру і залізниця залишиться без палива взагалі. Бо паралельно відбуваються рухи «третіх сторін».

Як зарубали «формульну ціну» на паливо

Так, за повідомленням Пивоварського, невідома компанія через АМКУ заблокувала новий тендер «Укрзалізниці» на закупівлю нафтопродукту.

«Нікому невідомою фірмою» виявилось ТОВ «Елемент Нафта». АМКУ вже задовольнив скаргу, зарубавши важливу прогресивну новеллу – валютну формулу ціни на паливо.

Оскільки в Україні паливо здебільшого є імпортним, то зрозуміло, що його ціна залежить від курсу долара. Однак на тендерах завжди малювали ціну, яка мала відображати максимальні очікування від валютних коливань. А поставки нібито проводили за нормальною ринковою ціною.

Насправді часто-густо траплялись різноманітні оборудки, коли постачальник через суд змушував замовника оплатити паливо саме по отій вкрай завищеній, але офіційній тендерній ціні. І от щоб убезпечитись від таких проблем, цього року «Укрзалізниця» вперше почала вставляти у тендерні умови, що ціна дизпалива може коригуватись залежно від котирувань Platts та валютного курсу.

Така новелла і не сподобалась «Елемент нафті», фірма оскаржила це в АМКУ і там вирішили справу на користь ретроградів. При цьому «Елемент Нафта» встигла оскаржити ще один дизельний тендер «УЗ» – певно з тією ж таки метою.

Пройдемось по власникам фігурантів вказаних тендерів

Фірма «Укройлпродукт» брала участь у скандальній схемі по продажу арештованого бензину біглого Сергія Курченка. Генпрокуратура у травні розпочала кримінальне провадження проти «Укройлпродукту» за заволодіння цим бензином на суму понад 341 мільйони гривень, і 5 серпня судом наклав арешт на нафтопродукти «Курченка-Укройлпродукту». В межах цього ж провадження на кошти компаній ТОВ «Ітанікс стронг» та ТОВ «Трейд інвест компані» було накладено арешт на суму понад 175 мільйонів гривень.

Також у схему по перепродажу курченківського бензину було включено держпідприємство «Укртранснафтопродукт». Директор цієї фірми Сергій Гаврилов був одружений на Лідії Гавриловій, яку також нещодавно прем’єр Яценюк призначив головою Держфінінспекції.

Також Ганджа відомий як співвласник ТОВ «Полюс Закарпаття», керівником якого був Володимир Чубірко, голова Закарпатської облради від «Єдиного центру» Балоги. Наприкінці 2013 року прокуратура розпочала провадження щодо незаконного розміщення в Мукачево заправки, втім без видимих результатів.

За цікавим збігом, «Дайджест Груп» безуспішно намагався оскаржувати до АМКУ відхилення своєї пропозиції із закупівлі прикордонниками бензину, де було акцептовано дорожчу пропозицію однієї з фірм групи, до якої належить ТОВ «Елемент Нафта», а саме ТОВ «ТК «Манго-Трейд». В ході розгляду скарги з’ясувалося, що статут «Дайджест Груп» не передбачає торгівлю паливом, а також що з майна «Дайджест Груп» має лише мобільний телефон, телефонний апарат, автомобіль та офіс.

  • ТОВ «Дайждест груп» було зареєстровано Віктором Кіптиком, чоловіком співробітниці управління протоколу Секретаріату Кабінету міністрів. Згодом компанію переписали з Кіптика на лондонську фірму «Керімар трейд ллпі», а тепер на ще іншу лондонську фірму «Мідкорп пропертіз ллп».

«Дайждест груп» зареєстровано по вул. Хрещатик 7/11, де також зареєстрована та знаходиться «Асоціація індустріальних парків України», керівником якої значиться Ігор Ніколин, помічник нардепа від «Народного фронту» Михайла Хміля. Останній займає в Асоціації посаду голови спостережної ради. Заступником нардепа в Асоціації значиться той самий Кіптик. Хміль є секретарем парламентського комітету з питань з питань промислової політики та підприємництва. В засіданнях комітету часто беруть участь представники Асоціації, у тому числі й Кіптик, де він виступає в статусі першого заступника голови Асоціації.

«Дайджест груп» і медицина

Також «Дайджест груп» вказує на тендерах телефон (044) 253-34-39, яким також користувалась сумнозвісна фірма «Вектор фарма», яка провалила поставки ліків для хворих на СНІД і яку звинувачували у зв’язках з колишнім радником міністра охорони здоров’я та колишнім консультантом «Укрзалізниці» Дмитром Підтуркіним. Про ту історію оповімо окремо. Важливо, що сам Підтуркін наполягає – «Вектор фарма» контролюється Кіптиком, який також офіційно був її першим засновником, а потім переписав фірму на офшор. До слова, Кіптик є членом громадської ради МОЗ від «Міжнародного благодійного фонду соціально-професійної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку».

При цьому, зрив поставок для МОЗу не є чимось новим для Кіптика. У 2015 році суд оштрафував фірму «АІС-Столиця» з групи нардепа Дмитра Святаша за несвоєчасну поставку в 2014 році «швидких» для МОЗ. Фірма Святаша просила суд зменшити розмір штрафних санкцій на 95%, бо прострочення поставки відбулося з вини ТОВ «Грюнбау Борд України». Ця фірма в односторонньому порядку відмовилась від виконання взятих на себе зобов’язань щодо поставки дефібриляторів, якими повинні бути укомплектовані автомобілі швидкої. Так ось – співзасновниками «Грюнбау Борд України» значаться росіянин В’ячеслав Плеханов та той-таки Кіптик.

Отже маємо наступне – Віктор Кіптик був причетний до фірм, які так чи інакше заважають виконанню тендерних угод у сфері МОЗу та «Укрзалізниці». Але від них дістається і іншим, таким самим піраніям тендерного бізнесу.

«Бойові фармацевти» проти «Генерал-єнакіївських»

«Дайджест Груп» стало учасником ще одного скандалу – цього разу на «мазутних» тендерах квартирно-експлуатаційних частин Міноборони.

Нардеп від БПП Іван Винник (який до того опікувався надто дорогими, на його думку, паливними закупівлями Міноборони у ОККО), повідомив про злочин, вчинений тиловиками чотирьох квартирно-експлуатаційних частин на цьогорічних закупівлях мазуту. Проаналізувавши ці закупівлі, Винник виявив типову схему «каруселі учасників» з фірм ТОВ «Джелері», ТОВ «Військоптторг» та ТОВ «Євронафтопром», котрі у повній гармонії розігують КЕЧівські паливні тендери. Пропозиції дешевших учасників в усіх випадках відхиляються з надуманих підстав. Зокрема, відхилялись пропозиції «Дайджест Груп», яка подавала пропозиції на три з п’яти тендерів КЕЧ та «ВОГ Аеро Джет» Єремєєва, яка на двох торгах склала компанію «Дайджест Груп».

Зазначені Вінником фірми-змовники належать до тендерно-паливного відгалудження потужного угрупування «Генерал-єнакієвських», які роками за будь-якої влади ціпко тримаються в пулі армійських годувальників та постачальників нафтопродуктів.

Скандали із паливними закупівлями силовиків «Генерал-єнакієвські» генерують регулярно (з вугіллям, з мазутом, з бензином та дизелем). Втім, паливні здобутки «Генерал-єнакієвських» – тема окремого огляду, а зараз мова за їх конкурентів з «Дайджест Груп», які також мають досить цікаві взаємини із армією. Зокрема, через колишніх військових у високих званнях та з контактами в силових відомствах.

Нагадаємо, Віктор Кіптик є членом громадської ради при МОЗ від «Міжнародного благодійного фонду соціально-професійної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку». Зареєстрований в Києві та нині записаний на Олега Ісаєва Фонд не фігурує у новинах, про його діяльність під час поточної війни з Росією нічого не чути.

А от у минулому десятилітті Фонд представляли тодішні дійсні та колишні військові та спецслужбісти, і ця структура явно претендувала на освоєння всіх коштів, що виділялися на профпідготовку відставників. На прес-конференції у липні 2003 р. керівником Фонду був представлений полковник Генштабу ЗСУ Анатолій Проноза. Його заступником був президент будівельної компанії ТОВ «Будівельно-інвестиційна компанія «Будсервіс» Іван Чоботюк.

Презентував фонд тодішній голова комітету ВРУ з нацбезпеки та оборони, депутат від ГПУ Георгій Крючков. Консультував Фонд генерал-майор запасу та колишня друга людина в КДБ УРСР та надалі в СБУ Георгій Ковтун.

У 2004 році Міноборони починає офіційно рекламувати Фонд, а на черговому прес-заході Фонд презентує «унікальну страхову програму» для відставників. За участі єдиного страховика від Страхової компанії ТАС Сергія Тігіпка.

Відтоді Фонд в пресі не світився, аж до формування у 2014 році Громадської ради МОЗ. Президент Фонду та цілий генеральний писар українського козацтва, полковник ЗСУ та МВС Анатолій Проноза у 2011 році шукав роботу начальника служби безпеки. В його резюме зазначено контакти чотирьох високоповажних генералів, які його рекомендували потенційному роботодавцю.

«Дайджест Груп» і протизаконні «замальовки»

Другий зв’язок із армійцями «Дайджест Груп» засвітив у матеріалах на диво успішного оскарження тендеру на закупівлю мазуту Чернігівським КЕВ.

Дешевшу пропозицію «Дайджест Груп» тиловики відхилили з двох підстав. Першою підставою стало те, що у роздрукований з сайту державного «Укргазвидобування» сертифікат відповідності на мазут службовці «Дайджест Груп» внесли зміни, перетворивши «мазут паливний 100 зольний сірчистий високопарафіністий» на «мазут паливний 100 зольний сірчистий» без всякого парафіну, і факт невідповідності даних в сертифікаті підтверджено ДП «УкрНДЦ», яке веде реєстр сертифікатів УкрСЕПРО.

Мотив таких дизайнерських покращень, які класифікуються за Кримінальним кодексом як «службове підроблення», зрозумілий. На аналогічному тендері Кіровоградського КЕВ «Дайджест Груп» подав «немодифіковану» роздруківку сертифіката з сайту «Укргазвидобування» та роздруківку паспорта на мазут з того ж сайту. Тиловики у протоколі відхилення детально розписали, що температура застигання парафінистого мазуту за паспортом є вищою, аніж для заявленого до закупівлі – відтак не є його еквівалентом, після чого відхилили «нееквівалентну» пропозицію «Дайджест Груп».

Другою підставою оскарженого відхилення Чернігівським КЕВ стало те, що у наданому відгуку до договору із постачання Дайджест Груп» мазуту його отримувач – ТОВ «Протеа Трейд» – зазначив дизельне паливо замість мазуту.

Слід зазначити, що за даними Судового реєстру «Протеа Трейд», яка рекомендувала   Чернігівському КЕВ «Дайджест Груп», перебувала із армією у дуже специфічних взаєминах.

На початку 2011 року «Протеа Трейд» та Рівненський КЕВ уклали два договори оренди військового майна – нерухомого під нафтобазу та невідомого рухомого. Фірма майном користувалась, але грошей за оренду не сплачувала. В результаті суд у 2013 році розірвав обидва договори оренди. Потому суд зобов’язав стягнути з «Протеа Трейд» несплачену оренду на суму понад півмільйона гривень. А у 2014 році суд з подачі прокуратури почав процедуру банкрутства ТОВ «Протеа Трейд». Фірму було визнано банкрутом, а у травні цього року вона остаточно ліквідувалась, не сплативши жодної копійчини кредиторам.

Втім, все це не завадило АМКУ задовольнити скаргу «Дайджест Груп». Бо в пропозиції фірми таки був якийсь паспорт на мазут та якийсь договір з відгуком, а наведені вище обставини антимонопольників жодним чином не зацікавили. Тож, схоже що нині «бойові фармацевти» Кіптика з «Дайджест Груп» таки одержали першу перемогу над «Генерал-єнакієвськими».

На жаль, успіхи «Дайджест Груп» свідчать радше про чергову боротьбу за розподіл бюджетних потоків. А заява депутата Вінника може зрештою сприяти усуненню конкурентів «бойових фармацевтів» з тендерного ринку, де в принципі не важливо, що саме, в якій кількості та за якою ціною закуповується – важливо, хто, як та за чиїм наказом приймає та оплачує поставлений товар.

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»