Фірмі, яка зірвала поставки ліків для хворих на ВІЛ/СНІД, не вдалося підвищити ціну контракту
10.08.2015   //  

Суд не задовольнив позов ТОВ «Фіоліс Трейд ЛТД» до Міністерства охорони здоров’я про збільшення вартості договору про постачання ліків для хворих на ВІЛ/СНІД. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 30 липня.

У грудні минулого року ТОВ «Вектор Фарма», яке віднедавна перейменувалось у «Фіоліс Трейд ЛТД», отримало замовлення МОЗ на антиретровірусні препарати на 52,65 млн грн. За товар було здійснено 100% передоплату, а ліки мали бути поставлені до 21 червня цього року.

Для виконання замовлення «Вектор Фарма» мала контракт від вересня 2014 року з індійською компанією «Ранбаксі Лабароторіз Лімітед» вартістю $2,42.

У березні 2015 р. «Вектор Фарма» звернулася до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією укласти додаткову угоду і збільшити вартість товару до 62,86 млн грн.

«Вектор Фарма» повідомила, що у зв’язку зі зростанням курсу долара і обмеженням НБУ операцій на валютому ринку не могла придбати долари для розрахунків із виробником медпрепаратів. Також з кінця 2014 р. в Україні тимчасово на 12 місяців запроваджено 5% імпортний збір на товар. Крім того, постачальник не зміг убезпечити себе від девальвації, оскільки на ціни на ліки запроваджена гранична надбавка у розмірі 10%.

Ще фірма просила продовжити строк поставки на 171 день і повідомила, що вже частково виконала договір і станом на 30 липня поставила товару на 10,67 млн грн.

На суді МОЗ позовні вимоги заперечив, вказав на те, що курс долара поступово зростав ще з лютого 2014 року і постачальник міг передбачити подальші валютні коливання. Зростання курсу іноземної валюти і запровадження імпортного збору є комерційним ризиком постачальника. Крім того, «Вектор Фарма» уклала контракт з виробником ще з вересня 2014 р., але до січня 2015 р. нічого не робила для виконання договору.

Суд відмовив у позові «Фіоліс Трейд ЛТД» («Вектор Фарма»), звернувши увагу на те, що фірма звернулася до замовника з пропозицією перегляду ціни вже після повної передоплати товару. Водночас договором було передбачено зміну вартості контракту у разі зміни курсу валюти станом на дату розрахунків, але постачальник у цей день не звертався. Суд вирішив, що немає підстав вважати, що на момент укладання договору постачальник не знав про коливання курсу долара і можливий дефіцит валюти. Крім того, «Вектор Фарма», підписавши угоду з виробником ще у вересні минулого року, могла купити товар раніше, ще до запровадження імпортного збору.

Після подачі судового позову «Вектор Фарма» змінила назву на «Фіоліс Трейд ЛТД», також у неї з’явився новий власник – лондонська фірма «Фіоліс трейд лтд» (кінцевий власник Інна Руденко з Острогу Рівненської області). Новий засновник зареєстрований за адресою Лондон, Воберн Плейс, 30, офис 95. За цією ж адресою була зареєстрована компанія «Керімар трейд ллпі» – попередній власник «Вектор-фарми». Новим директором «Фіолісу» є Володимир Молчанов. З 27 травня цього року «Фіоліс Трейд ЛТД» якийсь час перебувала у стані ліквідації. Припускали, що таким чином компанія намагалася уникнути виконання поставок ліків, за які вже отримала гроші.

У 2014 році «Вектор-фарма» виграла тендери МОЗ на 226 млн грн. Колишній голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський пов’язував фірму з екс-головою тендерного комітету МОЗ Романом Богачовим та екс-радником міністра МОЗ Дмитром Підтуркіним, які займали свої посади за часів Віктора Януковича. Саме у той період «Вектор-фарма» почала вигравати підряди МОЗу.