Екс-директор КП «Сумижитло» хотів передати приватним фірмам збір оплати за обслуговування будинків
10.08.2015   //  

У Сумах екс-директор КП «Сумижитло» уклав договори, згідно з якими сумчани мали б платити за комунальні послуги чотирьом приватним фірмам, а не комунальному підприємству. Про це повідомив «Данкор».

21 травня в.о. директора КП «Сумижитло», яке надає послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, було призначено Сергія Гетьмана. До цього він працював заступником директора підприємства.

25 травня новий керівник самовільно уклав договори з чотирма фірмами на обслуговування житлового фонду, що знаходиться на балансі комунального підприємства. Мова йде про ТОВ «Рембуд», ТОВ «Сервісресурс», ТОВ «Сумистройтех», ТОВ «Сумитехнобудсервіс».

Про підписання цієї угоди стало відомо 29 травня. Гетьмана відразу відсторонили від посади. Тимчасово виконуючим обов’язки директора КП було призначено Євгена Скоробагатського.

На початку червня виконком міськради визнав договори, підписані Гетьманом з чотирма фірмами, неправомірними, які не підлягають виконанню. Виконком рекомендував КП «Сумижитло» визнати їх незаконними через суд, а також попросив правоохоронців та Антимонопольний комітет розібратися з діями Гетьмана та інших пов’язаних з ним осіб.

Втім, на початку липня жителям Сум почали приходити платіжки за червень, в яких розрахунковий центр вказував виконавцем послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території не КП «Сумижитло», а «Рембуд», «Сервісресурс», «Сумистройтех» та «Сумитехнобудсервіс».

У мерії закликали сумчан не платити приватним фірмам, яких у місті прозвали ЖЕКами-самозванцями.

«ТОВ «Сервісресурс» не визначений виконавчим комітетом Сумської міської ради як надавач послуг з утримання житла. Договори, які уклало попереднє керівництво КП «Сумижитло» є нікчемними. У нього не затверджено тариф. Пільг і субсидій по ТОВ «Сервісресурс» не буде. Теж саме стосується і інших підприємств, які намагались «роздерибанити» цей ринок», – повідомив заступник мера Сум Іван Бортник.

Проте дехто намагався сплатити квитанції, в яких були вказані реквізити приватних підприємств. За інформацією Скоробагатського, банки відмовлялися приймати такі платежі, посилаючись на відсутність відповідних договорів.

У липні стало відомо, що ТОВ «Сервісресурс» судиться з виконавчим комітетом Сумської міської ради, намагаючись визнати протиправним його травневе рішення, згідно з яким КП «Сумижитло» подовжили комунальне замовлення на обслуговування житлового фонду міста. Під час судової тяганини розрахунковому центру було заборонено здійснювати нарахування за послуги КП «Сумижитло». Однак на підприємстві вирішили самостійно роздрукувати квитанції, користуючись своєю електронною базою будинків, які обслуговувало підприємство.

На початку серпня стало відомо, що житловий фонд міста комунальної власності разом з КП «Сумижитло» будуть обслуговувати ще два комунальних підприємства – «Сумижилкомсервіс» та «Сумитеплоенергоцентраль». Згідно розпорядження мера Сум Олександр Лисенко, «Сумижитло» – єдиний управитель і всі наступні платежі потрібно перераховувати тільки КП «Сумижитло».

Від «Наших грошей»

Засновником ТОВ «Сервісресурс», яке судилося з виконкомом Сумської міськради, є Вікторія Сюхіна. Раніше директором фірми «Сервісресурс» був Ігор Буката, помічник депутата Сумської міськради від Партії регіонів Віталія Жиленка. Сюхіна і Буката були співзасновниками ТОВ «Кафе Кобзар». Буката разом із Віталієм Жиленком раніше були засновниками ТОВ «Техкомресурси», яке вигравало підряди на ремонт доріг. Згодом фірма «Техкомресурси» була перереєстрована, зокрема, на Сюхіну.

Засновником ТОВ «Сумистройтех» є Віталій Щепін, а ТОВ «Сумитехнобудсервіс» – Дмитро Лисиця.