Для захисту держави НКЦПФР заборонила торгівлю акціями на сотні мільярдів низки фірм «Привата» (перелік)
07.08.2015   //  

ПАТ «Код інвест» очолило список компаній, торгівлю акціями яких НКЦПФР припинила на усіх фондових біржах. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Торгівля паперами цієї та інших фірм заборонена «з метою захисту інвесторів у цінні папери та держави».

Загалом у переліку 78 компаній (весь перелік нижче) з загальним об’ємом торгів у 2014-2015 роках на суму 384,44 млрд грн. і загальною капіталізацією 460,18 млрд грн.

З цієї суми третина капіталізації 141,44 млрд грн. і об’єм торгів цінними паперами 67,76 млрд грн. припадає на «Код інвест».

Найбільшими акціонерами цієї дніпропетровської фірми є віргінські офшори «Елброуф інтернашіонал корп.» (Albroath international corp.) і «Мелчет інвест лімітед» (Melchett invest limited).

«Melchett» відоме як акціонер будівельної компанії «Аеробуд», «Верхньотокмацького хлібоприймального підприємства» і «Білогірської реалізаційної бази хлібопродуктів». Облік прав власності цих підприємств здійснюють «Приватбанк» Ігоря Коломойського та «Славутич-реєстратор» Геннадія Корбана.

«Albroath» відоме як акціонер «Одеське ВАТ по експорту та імпорту нафтопродуктів», облік прав власності якого також здійснює «Приватбанк». У 2012 році податківці зарахували «Albroath» до нерезидентів, пов’язаних з «Приватом».

Ще більше від «Код інвесту» торгувались папери ПАТ «Силові електронні прилади управління» – на суму 88 млрд грн. За даними НКЦПФР, капіталізація цієї фірми була другою за розміром – 33,64 млрд грн.

Найбільшими акціонерами ПАТ «Силові електронні прилади управління» є два офшори – віргінський «Еверрін коммершіал с.а.» (Everrin commercial s.a.) і «Балліоті ентерпрайзес Лтд» (Ballioti enterprises ltd) з Сент-Кітс і Невіс.

«Ballioti» відоме як акціонер вищезгаданого «Аеробуду», ВАТ «Троянівський елеватор» і ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», облік прав власності яких здійснює «Приватбанк».

На третьому місці в рейтингу за капіталізацією з показником 28,81 млрд грн. знаходиться дніпропетровське ПАТ «Київшляхбуд».

Найбільшим акціонером фірми є кіпрська компанія «Лакріно інвестментс лімітед» (Lucrino investments limited). Вона також згадується як власник акцій низки підприємств, якими розпоряджався «Приватбанк».

Нагадаємо, у листопаді 2014 року Головним слідчим управлінням МВС розпочато досудове розслідування за фактом заволодіння службовими особами ПАТ КБ «Приватбанк» 19,89 млрд грн. державних коштів, виділених Національним банком в якості рефінансування. літом 2014 року з «Приватбанку» було виведено за кордон щонайменше $1,8 млрд. «Приватбанк» видав 42 компаніям, підконтрольним групі Ігоря Коломойського, кредити під заставу майнових прав на екскаватори та автокрани, які вони мали імпортувати в Україну. Останні перерахували їх в якості 100% передоплати за товар на рахунки у «PrivatBank Cyprus branch» компаній-нерезидентів «Rossyn investing corp.» ($61 млн), «Teamtrend Limited» ($494 млн), «Trade Point Agro Limited» ($501 млн), «Collyer Limited» ($721 млн), «Milbert ventures inc.» ($33 млн), «Zao ukrtransitservice ltd» ($6 млн).

Однак поставка товарів до цього часу не відбулася, а грошові кошти до сьогодні не повернуто.

приват 1 приват 2 приват 3