«Запоріжжяобленерго» тепер не отримає 64 мільйони боргів за електрику, які Крючков пробачив Фірташу
06.08.2015   //  

ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», що фігурує у кримінальних провадженнях стосовно привласнення керівництвом «Запоріжжяобленерго» 950 млн. грн., списала Запорізькому титано-магнієвому комбінату 64 млн. грн. заборгованості за спожиту електроенергію. Про це повідомляють «Наші Гроші. Запоріжжя» з посиланням на ухвалу Господарського суду Запорізької області від 9 квітня.

Згідно матеріалів справи, на початку 2012 року Господарський суд Запорізької області видав судовий наказ про стягнення заборгованості з «Запорізьким титано-магнієвий комбінатом» на користь ВАТ «Запоріжжяобленерго». Протягом майже трьох років ЗТМК сплатив 104 млн. грн. боргу частинами.

Та наприкінці 2014-го року, 22 грудня, «Запоріжжяобленерго», ХК «Енергомережа» і «Запорізький титано-магнієвий комбінат» уклали договір про відступлення права вимоги боргу. Новим кредитором «ЗТМК» стала «Енергомережа» замість «Запоріжжяобленерго», отримавши право стягнути залишок боргу розміром у 114,26 млн. грн. Відсоток дисконту, з яким переуступили борг, не згадується.

І вже наступного дня, 23 грудня, «Енергомережа» уклала договір з ЗТМК про прощення частки боргу. Згідно умов, одразу у день укладання договору ЗТМК мав сплатити холдинговій компанії 50 мільйонів боргу і залишок у 64,26 млн. грн. йому пробачали. ЗТМК надав суду довідку, за яким умови договору з «Енергомережею» було виконано. Від «Енергомережі» до суду надійшло підтвердження, що залишок заборгованості у 64,26 млн. грн. прощено. Представник «Запоріжжяобленерго» не став заперечувати проти списання заборгованості. Відповідно, суд визнав частково недійсним виконання раніше виданого їм судового наказу – у стягненні з ЗТМК зазначеної частини боргу розміром у 64,26 мільйонів гривень.

Як повідомлялося раніше, міліція відкрила кримінальне провадження щодо привласнення посадовими особами ВАТ «Запоріжжяобленерго» 950 млн. грн. коштів підприємства. Обленерго продало «Енергомережі» всього за 200 тис грн. борги місцевих підприємств за спожиту електроенергію на майже мільярд гривень. У фабулі кримінального провадження ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» фігурує учасник схеми, за якою відбувалось списання дебіторської заборгованості підприємства.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно повязують з Григорієм Суркісом. Його брат Леонід Крючков з минулого року працює заступником директора «Укрінмашу», що є дочірнім підприємством державного концерну «Укроборонпром» з президентської вертикалі Петра Порошенка.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» контролюють структури Дмитра Фірташа.