Громада Дніпропетровська вимагає повернути дитсадок, проданий нардепом Хомутинніка
06.08.2015   //  

У Дніпропетровську мешканці вимагають від нардепа групи «Відродження» Андрія Шипка повернути у власність міста дитячий садок на вулиці Котляревського,6. Про це пише Ольга Юдіна в газеті «Горожанин».

Раніше дитсадок №256 належав заводу Дніпроважпапірмаш ім. Артема. У 2001 році завод став відкритим акціонерним товариством і офіційно передав дитсадок в комунальну власність міста. У 2003 році міськрада віддала установу на баланс райвно, а ще через два роки садок закрили і здали в оренду суду.

У 2007 році містобудівна рада Дніпропетровська погодила компанії ЗАТ БК «Приоритет» будівництво житлового комплексу з приміщеннями для суду і райвно на місці дитячого садка на вул. Котляревського. В той же час, з’ясувалося, що в 1999 році завод ім. Артема нібито продав дитсадок ВАТ «Дніпропетровський силікатний завод». Після чого було організовано ланцюг перепродажів дитячого саду. Силікатний завод продав його ТОВ «Металтрейд», «Металтрейд» – ЗАТ БК «Приоритет» (фірмі, яка збиралася будувати на Котляревського житловий комплекс), «Приоритет» – ТОВ «Українська енергетична машинобудівельна компанія» (див. схема перпродажу).

дитсадок шипко

У 2008 році «Приоритет», щоб закріпити факт угоди, подав до господарського суду на «Українську енергетичну компанію», попросивши визнати факт продажу дитсадка за 200 тис грн. таким, що не відбувся. Суд вирішив, що все законно, на що й сподівалися покупець та продавець. В подальшому «Українська енергетична компанія» продала садок фірмі «Аксіома».

Ряд фірм з цього списку мали відношення до братів Шипків – Андрія, Олександра та Олексія. Так, у держреєстрі є кілька компаній під назвою «Металтрейд». Журналістка вибрала два із них, які на момент препродажу мали одного власника – Ірину Масяйкіну. Керівником і співзасновником однієї з фірм раніше був Андрій Шипко. У другому ТОВ «Металтрейд» директором і співзасновником був Олександр Карпенко. Він також був керівником іншої фірми з ланцюжка перепродажів – ТОВ «Українська енергетична машинобудівна компанія», одним із засновників якого був Олексій Шипко.

Останній разом з братом Олександром – засновники ще одного покупця дитсадка – ЗАТ «Будівельна компанія «Приоритет». Олександр Шипко був також керівником ЗАТ БК «Приоритет».

Наразі Андрій Шипко – народний депутат і входить до групи «Відродження» Віталія Хомутинніка, якого вважають близьким до Ігоря Коломойського. Олександр Шипко – депутат Дніпропетровської міськради, замначальника управління внутрішньої політики, Олексій Шипко – директор ДП «Дніпростандартметрологія».

Газета «Горожанин» провела власне розслідування, під час якого в адміністрації заводу ім. Артема повідомили, що дитячий садок вони не продавали, а підпис, що стояв на договорі купівлі-продажу – підроблений. Ті ж показання керівництво заводу дало і прокуратурі.

Прокуратура звинуватила гендиректора «Приоритету» у службовій недбалості, навівши докази, що договори між підприємствами відносно дитсадка укладалися згідно документів, підписаних «невстановленою особою». Фактично було визнано підробку документів. Втім суд звільнив керівника підприємства від кримінальної відповідальності. Прокуратура – не заперечувала.

Коли почалося слідство, кінцевий покупець дитсадка – фірма «Аксіома» – терміново звернувся до міськради з проханням забрати садок назад. Міськрада погодилась. На сесії депутати навіть ухвалили рішення про згоду прийняти садок на баланс міста. Але потім «Аксіома» передумала передавати дитсадок.

Від «Наших Грошей»:

За даними реєстру майнових прав, ТОВ «Аксіома» купило дитсадок у березні 2009 року. Сама фірма була створена незадовго до цього у січні 2009 р. З часу її створення її єдиним власником був Олександр Конюшок. З березня 2014 р. директором «Аксіоми» є Сергій Чумак, він же тепер значиться і її засновником.