З рахунку тендерних чемпіонів Януковича у «Радикал Банку» злили на Беліз 23 мільйони
05.08.2015   //  

У день введення тимчасової адміністрації в «Радикал Банк» із рахунку ТОВ «СПР-Груп» перевели 22,80 млн грн. на рахунок белізького «Лас Коммерс ЛТД» (Las Commerce LTD). Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду міста Києва від 22 липня.

Йдеться про рахунок «СПР-Груп» у «Радикал Банку», на котрому зберігалися кошти, отримані фірмою за виконання держзамовлень – зокрема за будівництво каналізаційних очисних споруд у Борисполі та Баришивці. Тендери на ці проекти «СПР» виграв у 2012 р., загальна вартість робіт складала 268,11 млн грн. Авансові розрахунки та оплата виконаних робіт проводилися через «Радикал Банк».

У травні 2014 року Прокуратура арештувала рахунки фірми через кримінальне провадження за підозрою в привласненні 270 млн грн, виділених з бюджету саме на будівництво каналізацій. У серпні справу закрили у зв’язку з відсутністю в діяннях складу злочину – й арешт відповідно зняли.

Однак після цього в «СПР» виникли труднощі із управлінням своїми рахунками вже через сам «Радикал Банк»: упродовж півроку він без пояснень не виконував платіжні доручення фірми. У жовтні «СПР» спробував розірвати відносини з «Радикалом» і забрати звідти гроші. Фірма офіційно видала платіжне доручення – перевести свої 156 млн грн. на рахунок в «Українському будівельно-інвестиційному банку» Нвера Мхітаряна. Але «Радикал» гроші так і не перерахував.

Натомість 10 липня цього року, згідно з матеріалами слідства, невстановлені особи через систему «клієнт-банк» перерахували із рахунку «СПР-груп» на рахунок «Лас Коммерс» кошти в сумі 22,80 млн грн. Проплату здійснили під видом сплати за цінні папери – нібито «СПР» купував у «Лас Коммерс» інвестиційні сертифікати, про що фірми уклали договір за день до транзакції.

Разом з тим, за матеріалами слідства такого договору не було, а єдина проплата, котру «СПР» здійснював у той день – це закупівля канцтоварів на 5 тис грн. «СПР» одразу направив у банк листа щодо того, що транзакція – помилкова, а гроші необхідно повернути фірмі – але вже на рахунок не в «Радикалі», а в «Укрбудінвесті». Звернення лишалися без відповіді.

Відтак 18 липня Солом’янське райуправління МВС порушило кримінальне провадження по факту вказаної транзакції, внаслідок котрої ТОВ «СПР-груп» була завдана матеріальна шкода в особливо великому розмірі. Провадження порушено за ч. 4 ст. 190 ККУ – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Наразі в рамках провадження слідчі отримали право на тимчасовий доступ банківських документів. Окрім того вони просили суд витребувати від МТС і від Київстар дані щодо дзвінків, трафіку й пересування трьох осіб – голови та замголови Правління «Радикалу», а також начальника відділу обслуговування клієнтів Управління розвитку та організації продажу продуктів корпоративного бізнесу. Однак суд відмовив: кримінальне провадження відкрито проти невідомих осіб, а слідчі вимагали дані по конкретних людях, проти котрих особисто провадження порушено не було.

Нагадаємо, ТОВ «СПР-Груп» упродовж 2010-2012 рр. виграв тендерів на реконструкцію різноманітних каналізацій та очисних споруд на загальну суму близько мільярда гривень. Після втечі Віктора Януковича дані про «СПР-Груп» було виявлено у документах в Межигір’ї. Пізніше також з’ясувалося, що водоочисне та інше обладнання на суму близько 65 млн євро фірма імпортувала від польської компанії «Teria Energy Sp.zo.o», що належить двом посадовим особам «Радикал Банку» – раднику голови правління та міноритарному акціонеру Ярославу Бері та Ярославу Гірняку – екс-раднику голови правління.

Сам «Радикал Банк», згідно з межигірськими документами, також був пов’язаний із біглим екс-президентом Януковичем. Зокрема у 2010 р. «Радикал» разом з іншим «сімейним» банком – «УкрБізнес Банком» – був задіяний у сумнівних контрактах з ознакми фіктивності на суму понад 1,6 млрд грн. Зараз основний пакет акцій банку переоформлено на менеджмент, однак Ярослав Бера досі лишається заступником голови наглядової ради, утримуючи частку в майже 10%.

9 липня НБУ зарахував «Радикал банк» до категорії неплатоспроможних, а 10 липня завів туди тимчасову адміністрацію. Тобто перерахування белізькому «Лас Коммерс ЛТД» відбувалося у момент зміни керівництва фінансової установи. Тиждень потому, 15 липня, слідчі Головуправління МВС здійснили виїмку документації в головному офісі «Радикал Банку». Виїмку проводили нібито в рамках кримінального провадження по колишньому власнику банку Андрію Пасічнику та його діяльності до 2013 р. Однак слідчі забрали всю документацію з відділення, в т.ч. кредитні справи, договори з вкладниками, оригінали касових документів.