Демчишин промовчав про новий контракт «Центренерго» з офшором про дуже коштовне вугілля на 2 мільярди
05.08.2015   //  

Офшор «Совевік Холдинг Лімітед» (Кіпр) у 2015 році має найбільший підряд у грошовому вимірі на постачання вугілля на станції державного ПАТ «Центренерго». Відповідні дані оприлюднені у «Віснику державних закупівель».

«Центренерго» уклало з «Совевіком» угоду 13 лютого на постачання 1 млн тонн вугілля на $76,70 млн, або 1,99 млрд грн. (по курсу 25,9).

Вартість вугілля по цій угоді склала $77 або 1989 грн. за тонну. Це значно дорожче від усіх інших контрактів «Центренерго» цього року, по яким вугілля від інших постачальників коштувало 1270-1320 грн./т. (весь перелік нижче). При цьому контракти укладались в лютому, коли в Україні було значне здешевлення гривні. Наприклад, угода з ТОВ «Інфоейд» з вугіллям по 1320 грн. датована 11 лютим. По такій же ціні мало постачати вугілля і ТОВ «Шахтоуправління Донбас» по угоді від 18 лютого.

Ціна вугілля від кіпріотів значна вища від тієї, про яку заявляв міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин у квітні цього року. Тоді він визнав значні поставки антрациту з території Донбасу, окупованої терористами ДНР і ЛНР. Вартість цього вугілля за словами міністра становить по 1100 грн./т – з урахуванням ПДВ це дає 1320 грн./т, які і оприлюднено в «Віснику держзакупівель».

При цьому міністр сказав Україна також імпортує більш коштовне вугілля з Росії по $70, що дає $84 за тонну з ПДВ. Однак при цьому Демчишин відкреслив, що мова йде про незначні обсяги вугілля по угодам, які були укладені попереднім керівництвом «Центренерго» у 2014 році.

Відтак Демчишин, розповідаючи у квітні на брифінгу про структуру імпорту вугілля в Україну, нічого не сказав про угоду з «Совевік Холдинг Лімітед» з вугіллям по $77 за тонну по угоді з «Центренерго», яку було укладено у лютому 2015 року вже за нового керівника держкомпанії – Ігоря Балабанова з Донецька, якого вважають зв’язковим між донецькими постачальниками вугілля та головою фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігорем Кононенком, куратором «Центренерго» у президентській силі.

Кінцевий бенефіціар кіпрської фірми «Совевік Холдинг Лімітед» невідомий, оскільки її засновником є офшор «Blans investment inc.» з Маршаллових островів, де дані про власників не розкриваються.

«Центренерго» не проводило відкритих торгів для обрання постачальників вугілля, користуючись посиланням на п.2 ст.4 закону «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності».

Ця норма дозволяє замовнику проводити закупівлі без виконання закону «Про здійснення державних закупівель» у випадку придбання паливно-енергетичних ресурсів для виробництва електричної, теплової енергії, проведення геологічного вивчення родовищ корисних копалин (у тому числі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів).

Цей закон був прийнятий за часів президента Віктора Януковича у 2012 році.

звіт 1_1 звіт 1_2

звіт 2_1 звіт 2_2