Україна продовжує платити за вугілля Сашку Януковичу і Юрі Єнакієвському
04.08.2015   //  

У списку компаній, яким СБУ дозволила вивозити вугілля з непідконтрольних Україні територій, є підприємства Олександра Януковича та Юрія Іванющенко. Про це пише Євген Головатюк у «ЛІГАБізнесІнформ».

У списку близько двадцяти компаній, яким офіційно дозволено вивезення вугілля з непідконтрольних України територій Луганської та Донецької областей.

постачальники вугілля

Перша з них і найпомітніша – ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона Зірка». Підприємство включено до списку постачальників палива для Слов’янської ТЕС Донбасенерго. Основним власником фабрики є структури старшого сина Віктора Януковича – Олександра. 76,16% компанії досі належить скандально відомої ТОВ ДРФЦ (Донбаський розрахунково фінансовий центр).

У січні цього року Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому депутату Юрію Іванющенко, одному з найближчих соратників Януковича. Через кілька місяців компанії Іванющенка і його бізнес-партнеру Івану Аврамову, було офіційно дозволено продавати вугілля з ДНР і ЛНР. Мова йде про «Центральну збагачувальну фабрику «Нагольчанський», яка на початку 2015 перереєструвалася в Києві.

Основними споживачами вугілля з ДНР і ЛНР є чотири структури: ДТЕК Ріната Ахметова, «Донбасенерго» Ігоря Гуменюка і Олександра Януковича, державна «Центренерго» і група «ТехНова» Анатолія Шкрібляка та Олега Яковенко.

З постачанням вугілля на адресу станцій ДТЕК все просто. Холдинг вивозить паливо, що добувається вугільними підприємствами Ахметова – шахтою «Комсомолець Донбасу», «Свердловантрацитом» і «Ровенькиантрацитом». Згідно з документом, безпосередньо доставкою всього обсягу цього вугілля займається компанія «ДТЕК Трейдінг».