Глава «Ощадбанку» звозив заступників та дружину до Варшави за півмільйона
03.08.2015   //  

Поїздку на фінал Ліги чемпіонів Європи голови державного «Ощадбанку» Андрія Пишного, дружини банкіра та його заступників оплачувала невідома британська фірма, а VIP-зал – компанія Ігоря Єремєєва. Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського суду.

Головне слідче управління МВС отримало доступ до рахунків ТОВ «Українська авіаційна компанія «Аеростар» у банку «ПУМБ» за період з травня 2015 року по кінець липня. Санкцію суд надав в рамках розслідування кримінального провадження, яке ведуть слідчі щодо членів наглядової ради і правління «Ощадбанку». Нібито вони використовували своє службове становище з корисливих мотивів, щоб отримати дохід у вигляді оплати послуг авіаперельотів 27 і 28 травня чартерними рейсами №№ 2823, 2824 на майже 460 тис грн.

Справа стосується чартерного рейсу, яким у кінці травня члени правління і наглядової ради банку на чолі з Андрієм Пишним літали на фінал Ліги Європи, в якому грав дніпропетровський футбольний клуб «Дніпро». Пізніше прес-служба Ощадбанку підтвердила, що члени правління літали до Варшави на футбольний матч. Але при цьому в банку запевняли, що пасажири самі оплачували ці витрати.

У ході слідства було встановлено, що 27 травня голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний з дружиною, п’ятьма своїми заступниками і двома члени наглядової ради чартерним рейсом № 2823 вилетіли з Києва до Варшави, повернувшись на наступний день.

У матеріалах Головного слідчого управління МВС також вказано, що з 459 тис грн., витрачених керівництвом «Ощадбанку» на переліт до Варшави на футбольний матч, 335 тис оплатила приватна компанія, зареєстрована в Лондоні, решту – «Західна нафтова група» (мережа АЗС WOG). Слідчі уточнили, що більше 120 тис грн. було витрачено, швидше за все, на оплату VIP-залу.

Послуги чартерних перельотів Київ-Варшава-Київ надавала «Українська авіаційна компанія «Аеростар». Зараз слідство має намір встановити справжнє джерело і обсяги оплати авіаційних перельотів 27-28 травня 2015 року з чартерними рейсами №2823 і № 2824, що надійшли на рахунок цієї компанії, а також осіб, які скористалися послугами.

«Західна нафтова група» підконтрольна нардепу Ігорю Єремеєву. Засновниками ТОВ «Українська авіаційна компанія «Аеростар» є Галина Іващенко, Аскеров Шохраддин Ісабали-Огли, Василь Порва. «Аеростар» було створено в 90-х роках за участі Людмили Супрун, відомої як голова Народно-демократичної партії. В подальшому  в складі засновників її замінила Галина Іващенко.

У свою чергу Андрій Пишний заперечує інформацію про те, що його поїздку на футбол в Польщу оплатила приватна британська компанія і «Західна нафтова група».

«Я вже не одноразово говорив, і скажу ще раз, що я сплатив все за власні гроші», – сказав він.

Пишний уточнив, що він замовляв 7 квитків на літак, при цьому поїздка була не чартерним рейсом.

Голова «Ощадбанку» також заявив, що інформація в ЗМІ є інсинуацією, а всю необхідну інформацію він надав компетентним органам.