В Маріуполі на відбудові зруйнованих бойовиками будинках нібито вкрали 2 мільйони
01.08.2015   //  

Перелік витрат МаріупольВ Маріуполі при відновленні пошкоджених обстрілом бойовиків будинках могли бути використані за невідомим призначенням понад 2,3 млн грн. Про це заявляє ініціативна група «Разом».

25 січня 2015 року бойовики обстріляли мікрорайон «Східний» в Маріуполі, внаслідок чого зазнали пошкоджень сім будинків. В кінці лютого Кабінет міністрів видав розпорядження №56-р про виділення коштів на ліквідацію наслідків обстрілу Маріуполя. В травні ці кошти в розмірі 9,8 млн грн. були перераховані місту.

На допомогу сім’ям загиблих направили 6,1 млн грн., а решту 3,7 млн грн. – на відновлення дахів та фасадів семи пошкоджених будинків.

За даними громадських активістів, з семи адрес, вказаних в документі, постраждали від обстрілів тільки два будинки, при цьому один з них був відновлений коштами компанії «Метінвест».

Інші п’ять, які потрапили в урядовий список на відновлення, взагалі не зазнали пошкоджень. При цьому, до списку не потрапили будинки, які потрапили під обстріл.

Відтак активісти вважають, що правильно було виділено лише 342 тис грн. на ремонт будинку по вул. Маршала Жукова, 66. А решту 2,3 млн грн. «було вкрадено у мешканців Маріуполя».

Кабмін виділяв кошти на підставі актів, які склали співробітники комунальних підприємств Маріуполя і які були підписані директором ЖКП «Новий Східний» Євдокією Мурзіною. Під актами також підписалися мер Маріуполя Юрій Хотлубей та директор департаменту розвиту житлово-комунальної інфраструктури Олександра Дмітрієва.

Відразу після обстрілу робочі групи за участю активістів та волонтерів склали акти з переліком пошкоджених будинків. Але ці документи не потрапили на розгляд Кабміну.