«Енергоринок» позичає у «Ощадбанку» чергові мільярди, але вугілля в Україні все рівно закінчилось
01.08.2015   //  

Державне підприємство «Енергоринок» 28 липня за результатами тендеру уклало угоду з АТ «Ощадбанк» на відкриття відновлювальної кредитної лінії 400 млн. грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість обслуговування однорічного кредиту становитиме 97,50 млн грн., що відповідає 24,38% річних.

Гроші позичено для здійснення розрахунків з енергогенеруючими компаніями для підтримання останніми 100-відсоткових розрахунків з вугільними підприємствами.

Єдиним конкурентом на тендері був «Перший український міжнародний банк» Ріната Ахметова.

Нагадаємо, «Енергоринок» з початку 2015 року позичив у «Ощадбанку» вже 2,20 млрд грн. Обслуговування цих кредитів коштуватиме держпідприємству 510,75 млн грн. У 2014 році «Енергоринок» брав кредити на 3,60 млрд грн., виплати по яким становили 689,50 млн грн.

Окрім цього 24 липня Кабінет міністрів дозволив «Енергоринку» залучити у «Ощадбанку» ще один кредит на 2 млрд грн для здійснення авансових платежів енергогенеруючим компаніям з наступним спрямуванням цих коштів виключно на закупівлю вугілля.

За даними НЕК «Укренерго», станом на 31 липня запасів вугілля на теплоелектростанціях України залишилося на добу роботи.

«Хочу зазначити, що відбувається з паливом – станом на 8 годину сьогодні інформація. Наприклад, на Криворізькій ТЕС залишок вугілля 5 тис. тонн – це для роботи двома енергоблоками протягом доби. Придніпровська ТЕС – 1,4 тис. тонн – це на добу. Слов’янська станція стоїть, палива 100 тонн на складі, для роботи в пропускному режимі енергоблоку необхідна добова витрата – 7 тис. тонн, Зміївська ТЕС – 1,6 тис. тонн – це доба, Курахівська – 31,8 тис. тонн – це теплова електростанція, яка сьогодні працює 6 енергоблоками, бо №4 перебуває на поточному ремонті і витрата добового палива – 12 тис. тонн, самі можете порахувати, на яку кількість діб вистачить 31 тис. і це вугілля газової групи», – сказав начальник Державної інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж головний державний інспектор з експлуатації станцій і мереж НЕК «Укренерго» Олег Коземко.