Вода на Оболоні, очищена німцями Кличка без публічних тендерів, виявилася не придатною для пиття
31.07.2015   //  

вода кличкаВода в Оболонському районі Києва, яку нещодавно почали очищати сіллю замість хлору за проектом «Питна вода з-під крана», виявилась непридатною для пиття. Про це пишуть «Вести» з посиланням на результати біотестування, проведеного Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського НАНУ.

Попередній аналіз проб води, очищеної сіллю, та води, очищеною хлоркою, показав, що за хімічними показниками обидва зразки не сильно відрізняються один від одного (проби були взяті на вул. Героїв Сталінграда, 28, і пр. Перемоги, 114/2). Біотестування ж показало, що як «нова», так і «стара» вода з різних районів взагалі непридатна для пиття.

В інституті досліджували воду за допомогою рибок, ембріонів і дафній. У підсумку «нова» вода виявилася за показниками трохи краще «старої». Але відсоток загибелі живих організмів як у воді, очищеною сіллю, так і у воді, очищеною хлоркою, суттєво перевищував норми Держстандарту 2010 року.

Брався також і аналіз на цитотоксичність – властивість хімічних речовин викликати патологічні зміни в клітинах, що згодом може призвести до виникнення онкозахворювань. У воді, очищеній хлоркою, цитотоксичність при допустимій нормі 10%, досягла рівня 32,4%, а в очищеній сіллю – 29,2%.

В результаті в інституті дійшли висновку, що у обох зразках «вода відноситься до дуже небезпечної категорії, непридатною для пиття». Тобто це технічна вода. Таку воду не можна пити без попереднього очищення, але нею можна прати, та поливати квіти.

В той же час в санепідстанції повідомили, що зразки, які вони брали на аналіз на Оболоні, відповідають стандартам санітарних норм, прийнятих в 2010 році. У СЕС вважають, що ГОСТ, застосований Інститутом хімії Думанського, має суттєвий розрив зі стандартами, на які орієнтуються у СЕС.

Нагадаємо, на початку червня «Київводоканал» запустив проект «Питна вода з-під крана», для чого була проведена реконструкція насосно-водопровідної станції «Оболонь-2» вартістю 580 тис євро. За словами мера Києва Віталія Кличка, проект реалізовується не за бюджетні кошти, а нібито за рахунок інвестора — німецької компанії.

Знезараження води за новим проектом відбувається сумішшю оксидантів REDOlyt, яка утворюється з розчину харчової солі за допомогою електролізера, а відтак все рівно має частку хлору, що є невід’ємною частиною солі.

кличко и редо в киеве2Нагадаємо, компанія «Redo Water Systems» раніше ставила систему очищення у київському готелі «11 Mirrors», пов’язаний с соратниками Кличка. А у травні 2014 почала цікавитись водоочисними спорудами Києва. Після обрання Кличка мером столиці «Київводоканал» навіть оголосив відкриті торги на придбання устаткування для очищування води на насосних станціях «Корчувате», «Троєщина», «Оболонь-1» і «Оболонь-2» на очікувану суму 28,52 млн грн. Втім відкриті торги були відмінені, а придбання обладнання почало проводитись поза «Вісником державних закупівель». У грудні – вже після відміни тендерів – Кличко заявляв, що у 2015 році більшість київських водопровідних станцій буде оснащена сучасним очисним обладнанням, яке дозволить киянам отримувати питну воду з крана.

Також «Наші гроші» звертали увагу, що вклавши десятки мільйонів у коштовне обладнання по очищенню води, влада не вирішить проблему якості води у квартирах киян. Оскільки навіть дуже добре очищена вода як і раніше тектиме старими трубами водогону – зношені понад 70% всіх труб Києва.