Під непроведений Євробаскет-2015 федерація «регіонала» Волкова купила 8 автомобілів за 20 мільйонів
31.07.2015   //  

Генпрокуратура розслідує справу відносно заволодіння директором ТОВ «МОК «Євробаскет 2015» та його підлеглими 19,3 млн грн. державних коштів. Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва

Згідно судових матеріалів, ці гроші виділялися на організацію та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з баскетболу для чоловіків 2015 року.

Слідчі встановили, що в листопаді 2013 року всеукраїнська громадська організація «Федерація баскетболу України» отримала від держпідприємства «Адміністрація морських портів України» 30 млн. грн. в якості благодійної (гуманітарної) допомоги.

Одночасно Федерація уклала договір зі своєю дочірньою структурою – ТОВ «МОК «Євробаскет 2015». Його засновник – ВГО «Федерація баскетболу України». Вона надала своєму підприємству безповоротну фінансову допомогу у розмірі 19,3 млн. грн. Нагадаємо, що з 2007 по 2015 роки Федерацію баскетболу України очолював екс-регіонал та екс-нардеп Олександр Волков.

Ще 28 млн грн. «МОК «Євробаскет 2015» отримав від Федерації у якості поворотної фінансової допомоги. Її дійсно повернули, причому, протягом тижня. Отримавши повернення, Федерація перевела 28 млн третій організації – благодійному фонду «Євробаскет 2015» у вигляді гуманітарної допомоги. Причому, засновник цього фонду і столичний офіс – ті ж, що й у «МОК« Євробаскет 2015».

У ході слідства виявилося, що за півроку до переведення коштів з гуманітарною допомогою, «МОК «Євробаскет 2015» підписав договір про фінансовий лізинг з «Порше Лізинг Україна» (лізингодавець) строком на 36 місяців. Поручителем за вказаними договорами виступала Всеукраїнська громадська організація «Федерація баскетболу України».

Об’єктами фінансового лізингу на 19,30 млн грн виступили транспортні засоби: шість VW Tiguan, один VW Touareg та один VW Caddy. Надалі, ще до закінчення лізингового терміну, частина з цих автомобілів була знята з обліку для подальшого продажу компанією «Порше Лізинг Україна». Договори фінансового лізингу цих машин були розірвані.

Заступник директора автокомпанії пояснила правоохоронцям, що причиною для продажу частини лізингових автомобілів «баскетболістів» стали проблеми з оплатою.

Наразі слідчі встановлюють, хто з посадових осіб ТОВ «МОК Євробаскет 2015» був відповідальним і винен у зриві договору, та як використовувалися автомобілі при підготовці до проведення Чемпіонату Європи з баскетболу.

Як відомо, у 2014 році Україну позбавили права проводити чемпіонат Європи з баскетболу у 2015 році.