МВС за 15 мільйонів замовило трохи автономерів дніпропетровському заводу для ліквідації дефіціту
30.07.2015   //  

Міністерство внутрішніх справ 28 липня за результатами тендеру уклало угоду з дочірнім підприємством «Завод» «Динамо-Сілейр» на постачання номерних знаків на 15,06 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 132 тисячі комплектів та 21 тис номерних знаків. Однак дані щодо вартості окремих найменувань у «ВДЗ» не оприлюднено.

Торги проведено за переговорною процедурою, до участі у яких окрім переможця були запрошені ТОВ «Світлофор», ТОВ «Спец знак» і КНВП «Форт». Цсі ці фірми пропонували товар дорожче від «Заводу».

Дніпропетровський виробник номерів «Завод «Динамо-Сілейр» є дочірнім підприємством україно-британського ПАТ «Динаміка Корпорейшин».

Переговорну процедуру було обрано через кризову ситуацію з автономерами в Україні. У травні відкриті торги на постачання 591 тис знаків на 70,76 млн грн. виграло ТОВ «Лемодо». Як з’ясували «Схеми», ця фірма з Одеської області мала намір поставляти МВС номери від того ж «Динамо-Сілейру». Однак на заводі тоді заявили, що нічого не чули за фірму «Лемодо».

Відтак невдовзі по завершенню відкритих торгів МВС стикнулось з невиконанням угоди з боку «Лемодо». Це призвело до кризи з видачею номерів в Україні. Оскільки у регіональних підрозділах запаси номерів вже скінчились. Це трапилось тому, що ТОВ «Світлофор», яка була постачальником номерів для МВС у 2014 році, своїми оскарженнями на кілька місяців затягнула відкриті торги, у яких перемогло «Лемодо». Тобто у МВС вже не було часу на проведення нових відкритих торгів і міністерство почало надолужувати провал з поставкою номерів за допомогою скорочених переговорних процедур. У травні у «Світлофору» було докуплено 54 тис комплектів на 1,04 млн грн., а зараз – у «Динамо-Сілейру» придбано 132 тис комплектів. Однак це все рівно менше річної потреби міністерства.

В останнє «Динамо-Сілейр» вигравало тендер МВС на постачання автономерів у 2010 році. Після того керівництво МВС запатентувало держномери разом з польською фірмою і відтоді щороку передавало підряди по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника» міліцейському підприємству КНВО «Форт». У 2014 році МВС під керівництвом Арсена Авакова передало підряд на номери харківському «Світлофору».

А у 2015 році МВС вперше за останні п’ять років проводило відкриті торги на виготовлення номерів, прибравши монопольну вимогу щодо того, що номери може виготовляти тільки та фірма, якій попередньо було передано у користування патент. Однак торги спочатку були затягнуті «Світлофором», а переможець «Лемодо» так і не зміг розпочати поставки.