Аграрії переплатять за добрива більше $200 мільйонів через монополію Фірташа
29.07.2015   //  

У минулому році загальні переплати українських аграріїв на придбання окремих видів добрив (сечовина, КАС, аміачна селітра, аміак) на внутрішньому ринку України склали $51 млн. Про це пише у блозі на «Українській правді» Мар’ян Заблоцький, заступник Голови «Української аграрної асоціації».

Наразі експортна ціна на аміачну селітру – найпопулярніший вид добрив серед аграріїв – в українських портах складає близько $200 за тонну, але на внутрішньому ринку в Україні її продають за понад $300. Надвисока ціна на українські добрива спричиняє їхній низький попит.

цена селитры фирташа

Одна з причин дефіциту – не працює жодне з чотирьох українських підприємств групи Ostchem Дмитра Фірташа. Два підприємства – ПАТ «Концерн Стирол» і ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» – були зупинені ще в травні 2014 року через бойові дії на сході України. Два інші підприємства групи Ostchem – ПАТ «АЗОТ» (Черкаси) та «Рівнеазот» – були зупинені в травні цього року.

Підприємства Фірташа пояснили своє рішення про зупинення роботи «системним тиском з боку нинішнього уряду». У свою чергу, уряд звинуватив менеджмент хімічних підприємств Фірташа в махінаціях при поставках природного газу на його заводи. Згідно з даними уряду, добривні підприємства Фірташа заборгували Нафтогазу 6 млрд. грн.

У свою чергу, уряд звинуватив менеджмент хімічних підприємств Фірташа в махінаціях при поставках природного газу на його заводи. Згідно з даними уряду, добривні підприємства Фірташа заборгували «Нафтогазу» 6 млрд. грн. і цей борг вони повинні сплатити державі.

«Зупинка заводів не спричинила б ріст цін, якби не антидемпінгові мита на російські добрива. З липня 2014 року для десятка компаній-імпортерів добрив ввели загороджувальне мито – від 20,51% до 36,03%. Імпортерам довелося згорнути свою діяльність», – написав Заблоцький, додавши, що після цього на внутрішньому ринку ціни на продукцію заводів Фірташа суттєво зросли. Причому, українським аграріям підприємства бізнесмена продавали добрива часто значно дорожче, ніж закордонним покупцям.

За даними автора, у 2015 році через монополію групи Дмитра Фірташа на внутрішньому ринку та антидемпінгові мита переплати аграріїв за добрива очікуються у розмірі $224-249 млн. Так може статися за умови збереження внутрішнього попиту на таку продукцію та відсутності інших альтернатив.

На думку Заблоцького, є два варіанти вирішення проблеми. Перший – запустити в роботу підприємств «Рівнеазот» і черкаський «Азот». Якщо ж конфлікт Фірташа з урядом буде продовжуватися, вірогідним сценарієм може стати націоналізація цих підприємств. Другий варіант – віднести дефіцитну аміачну селітру до переліку товарів критичного імпорту і відкрити для неї кордон, відмовившись від ввізних мит.