У розпал валютної кризи Григоришин виводив мільйони доларів на поставках трансформаторів у Росію
28.07.2015   //  

У 2014-2015 роках ПАТ «Запоріжтрансформатор» експортувало до Росії трансформатори значно нижче ринкових цін. Про це «Нашим Грошам» повідомило джерело у Державній фіскальній службі.

За даними з митниці, за півтора року завод російського бізнесмена Костянтина Григоришина продав російським компаніям «Спецрегіонпоставка» і «Энергомаш (Екатеринбург)- Уралэлектротяжмаш» щонайменше десять потужних трансформаторів по питомій ціні $1,8-4,4 тис за мегавольт-ампер (перелік у матеріалі «Трансформатори Григоришина: а валюту – в Росію»).

При цьому голова НКРЕКП Дмитро Вовк нещодавно заявив, що ринковою ціною є $18 тис за МВА. Про це чиновник повідомив, пояснюючи дуже високі ціни на нещодавно відмінених тендерах «Укренерго», на яких мав перемагати «Запоріжтрансформатор» з трансформаторами по $20-25 тис.

Також задекларована на митниці ціна є нижчою від світових цін на трансформатори. На початку року Грузія купувала аналогічне устаткування по $11,6 тис за МВА.

Декларування низьких цін дозволяє уникати сплати повної сплати мит, а також податків на українській стороні, переносячи їх на країну контрагента – у даному випадку Росію.

Також це дозволяє залишити за кордоном валютну різницю у ціні реального продажу трансформатору та його задекларованою ціною – це так зване «виведення капіталу». При декларуванні трансформатора за $1 млн і реальній ціні $3 млн – різниця у два мільйони доларів залишається за кордоном і відповідно не оподатковується і не обкладається митами для українського бюджету.

Вказані десять трансформаторів пройшли через митний кордон України з листопада 2014 по лютий 2015 року, коли в Україні якраз була валютна криза, у тому числі викликана дефіцитом валюти через небажання вітчизняних експортерів повертати в країну валютну виручку.