Депутати тільки перед виборами помітили, що котельню, яка опалює третину міста, 4 роки тому викупив офшор
28.07.2015   //  

Депутати Луцької міськради звернулися до мера з вимогою повернути котельню на Карибишева у комунальну власність. Про це пише ІА «Волинські новини».

«Справа в тім, що у нас є державне комунальне підприємство «Луцьктепло». Здається, у 2005-му році підприємство внесло котельню на Карбишева до статутного фонду ТзОВ «Східноєвропейської теплоенергеруючої компанії». Умовою внесення цього об’єкту було право повернути її. Тобто Луцька міська рада зберігала за собою право повернути її. Втім, сталося так, що разом з тією котельнею у приватні руки перейшло більше третини тепломережі Луцька. Такі дії спричинили енергетичну залежність міста від приватних рук. Окрім того, відбувається сумнівне відчуження майна громади. До тих пір, поки ДКП «Луцьктепло» було засновником «Східноєвропейської теплоелектрогенеруючої компанії», хоча б щось можна було контролювати. А зараз виявляється, СТК продала усе своє майно компанії, яка називалася «Західтег», що фактично є іноземною із офшорів. Тепер же з’явилася фірма «Текбаланс», якій чи то перепродали котельню, чи це та ж фірма, але перейменована – достеменно ніхто не знає», – розповів Андрій Осіпов, голова депутатської групи «Новий Луцьк».

За його словами, Луцьк втратив корпоративні права на котельню, а від жителів міста приховали, що «Східноєвропейська теплоенергеруюча компанія» розпродала все своє майно і стала банкрутом.

Профільна комісія міськради рекомендувала раді, меру та виконкому розпочати процес повернення котельні у комунальну власність.

За даними держреєстру, «Східноєвропейська теплоенергеруюча компанія» перебуває в стані припинення з 12 травня цього року за судовим рішенням про банкрутство. Засновниками фірми є ДКП «Луцьктепло» і ТОВ «Східноєвропейська енергетична компанія», власницями якої є Раїса Грицюк з Луцька і Валентина Смірнова з Білої Церки Київської області. Раніше серед засновників компанії значились Юрій Байда і Леонід Полячек.

Повна назва фірми «Західтег» – «Західна теплоенергетична група». Її власником є віргінський офшор «Девонія Енетерпрайзес Лімітед», який пов’язують з групою «Континіум» нардепа Ігоря Єрємєєва. Про компанію «Текбаланс» інформацію в держреєстрі знайти не вдалося.

За даними журналістів, продаж котельні відбувся у 2011 році і збігся в часі з призначення людини Єрємєєва Олександра Киричука на посаду керівника ДКП «Луцьктепло».