«Укрзалізниця» викинула дешевших угорців з тендерів на 50 мільйонів заради «дочірки» луганського сепаратиста
27.07.2015   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 9-17 липня за результатами тендерів уклав низку угод з дочірнім підприємством ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» на постачання запчастин до електровозів та колійних машин на 49,37 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ДП ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» створено у Києві в травні 2014 року з початком окупації Луганська російськими терористами та сепаратистами ЛНР. Директором ДП є Євгенія Нетруненко, яка раніше очолювала саме ТОВ. Засновником дочірнього підприємства нині є ТОВ «Машпромресурс», засноване у Києві в червні 2014 року луганчанкою Оксаною Жоховою.

Нагадаємо, у жовтні 2014 року замгубернатора Ростовської області повідомив, що «Луганський електромашинобудівний завод» (ЛЕМЗ) переніс свої потужності у Камянець-Шахтинський Ростовської обл. Також повідомлялось, що рішення про переїзд до Росії приймалось власником заводу – фірмою «Укрпромсоюз» луганського бізнесмена В’ячеслава Краюшкіна, який також контролював Каменський машинобудівний завод. Згодом Краюшкін перереєстрував ЛЕМЗ на свою доньку Юлію Кравченко. Сам Краюшкін анонсував, що завод запрацює у Росії в 2015 році. Через півроку після того анонсу дочірнє підприємство ЛЕМЗ і виграло перші підряди «Укрзалізничпостачу».

ДП ТОВ «Луганський електромашинобудівний завод» не було найдешевшим учасником тендерів «Укрзалізничпостачу». Наприклад, на торгах по запчастинам до електровозів серії ВЛ та ЧМЕ угорська фірма «Індастріал трейд промоушн» пропонувала устаткування на 20-40% дешевше від переможця. Однак заявка угорців була відхилена через претензії до сертифікатів та відсутність довідки про те, що представник фірми не був раніше засуджений за тендерні злочини.

Відтак ЛЕМЗ розіграв тендери з ТОВ «Науково-технічне підприємство «Трансінвест». Ця фірма з невідомих причин вказала на тендері код ЄДРПОУ 14361575 як свій. Хоча він належить «Креді агріколь банку». Сама ж фірма має код 39270330. НВП «Трансінвест» зареєстровано у Києві в червні 2014 року, засновником та директором є столичний адвокат Костянтин Глоба.