Вовчий цінник на трансформатори Григоришина
26.07.2015   //  

Днями голова Нацкомісії з питань енергетики (НКРЕКП) Дмитро Вовк спробував пояснити неймовірно високі ціни на «трансформатори Григоришина». І здавалося б керівник важливої держструктури нічого не наплутав у трансляції «темників 5 каналу», оприлюднених журналістом «Ліги» Євгеном Головатюком.

темник2 темник темник3

Але вийшло як у болоті – кожен наступний крок тягне на дно.

«По трансформаторам, які в інвестиційній програмі [Укренерго], середня ціна складає близько $18 тисяч/МВА», – сказав голова НКРЕКП.

Вовк не спромігся визнати, що цю цифру він (чи автори темників) взяли з довідника «Стеля». Тому продемонструємо дані з офіційного «Вісника держзакупівель» щодо очікуваної ціни на трансформатори, яку оприлюднила держкомпанія «Укренерго», що від імені держави проводить закупівлю, – понад $25 тисяч за МВА для поставки на Буковину і майже $34 тис/МВА для Вінничини.

Питому вартість трансформатора отримуємо за простою формулою: очікувану ціну ділимо на потужність (підкреслено червоним у назві трансформатору), ділимо ще на тисячу (у назві трансформатору вона вказана у кіловольт-амперах, а нам треба у мегавольт-амперах для уніфікації), і ділимо на курс долара. Результат – понад $25 тисяч за МВА для поставки на Буковину і майже $34 тис/МВА для Вінничини.

Питому вартість трансформатора отримуємо за простою формулою: очікувану ціну ділимо на потужність (підкреслено червоним у назві трансформатору), ділимо ще на тисячу (у назві трансформатору вона вказана у кіловольт-амперах, а нам треба у мегавольт-амперах для уніфікації), і ділимо на курс долара.

Тож звідки Вовк взяв $18 тисяч/МВА? З довідки Торгово-промислової палати? Так може покаже, хто наважився її підписати, і на які дані опиралась ця людина?

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк, у минулому менеджер “Рошена” Порошенка

А варто нагадати, що «Укренерго» очолює Юрій Касіч, який до призначення на державну службу працював у керівних органах низки обленерго Костянтина Григоришина. І саме після призначення Касіча до «Укренерго» закрутилась уся ця історія з закупівлею державою трансформаторів, єдиним виробником яких в Україні є завод «Запоріжтрансфоматор» Костянтина Григоришина.

Голова "Укренерго" Юрій Касіч

Голова “Укренерго” Юрій Касіч, у минулому менеджер обленерго Григоришина

Весною 2015 року «Укренерго» почало низку тендерів на постачання трансформаторів на суму майже 2 млрд грн. До участі у них допустили тільки запоріжців і російський «Энергомаш (Екатеринбург)- Уралэлектротяжмаш». Майже на всіх торгах вже було проведено розкриття пропозицій, і по кільком торгам григоришинцям вже акцептували пропозиції по ціні $20-25 тис за МВА, що значно вище навіть від $18 тис, про які говорив Вовк.

акцепти

Але раптово ці тендери було вирішено відмінити, оскільки «Запоріжтрансфоматор» раптово потрапив у халепу з АМКУ. Антимонопольщики за результатами свого довготривалого розслідування внесли «Запоріжтрансфоматор» до чорного списку тендерних махінаторів за старі оборудки часів Януковича по розіграшу тендерів григоришинських обленерго. Тому аби легітимно розпиляти 2 мільярди «Укренерго» потрібно тендери оголосити заново, щоб Григоришин виставив на них якусь новеньку юрособу. І два таких тендери з очікуваною ціною понад $25 тис за МВА вже оголошено (див. скріншот на самому початку).

І до речі, у тому ж виступі Вовк де-факто визнав, що закупівля заточена під Григоришина:

«Один з міфів стосується того, що замовлення «Укренерго» завантажить «Запоріжтрансформатор» по повній. За останніми даними, «Укренерго» планує закупити трансформатори загальною потужністю 6 Гігавольт-ампер (ГВА), при цьому встановлена потужність «ЗТР» – 50 ГВА в рік», – сказав голова НКРЕКП.

Тобто Вовк наголошує, що державне замовлення не те щоб дуже порятує завод Григоришина. Але завдяки джерелу у Державній фіскальній службі «Нашим Грошам» вдалось отримати дані щодо експорту трансформаторів запорізьким заводом.

За минулий рік Григоришин продав за кордон трансформаторів на 657 млн грн. За шість місяців цього року – лише шість штук на 59 млн грн.

Тому Григоришину дуже і дуже сподобається замовлення на майже 2 млрд грн. від «Укренерго». По нинішнім часам будь-який виробник має бути радим будь-якому замовленню. Особливо якщо ціна є фантастичною.

Блог від: Юрій Ніколов