Іллічівський порт купив шини на 23 мільйони по таємним цінам, викинувши вдвічі дешевшого конкурента
26.07.2015   //  

ДП «Іллічівський морський торговельний порт» 14 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Верхньодніпропетровський Агропостач» на постачання 2 тисяч шин різних найменувань на 22,57 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Всупереч вимогам нормативних документів порт не оприлюднив ціну за кожен з видів придбаних шин, що унеможливлює порівняння тендерних цін з ринковими.

Відомо, що київське ТОВ «Інтершина УА» подавало заявку на тендер вартістю 12,33 млн грн.. Однак вдвічі дешевшу від переможця пропозицію було відхилено через не надано підтвердження, що запропонований еквівалент товару відповідає вимогам замовника. Водночас порт не повідомив, які саме еквіваленти бажаних шин викликали підозру щодо їх невідповідності.

Відтак тендер порту з Одеської області розіграли дві дніпропетровські фірми.

Основним ласником ТОВ «Верхньодніпропетровський Агропостач» є Юрій Ніколаєв. Він є бізнес-партнером депутата Верхньодніпровської міськради Тіграна Атояна (Партія регіонів).

Засновником єдиного конкурента ТОВ «Торговий дім «Укршляхсервіс» є Олександр Довголюк. Ця фірма створена у квітні 2015 року – лише за місяць до оголошення тендеру. При цьому учасники тендеру для підтвердження досвіду мали надати відгуки або копії договорів щодо виконання аналогічних договорів з іншими замовниками.

Нагадаємо, 23 липня Мінінфраструктури підтвердило відсторонення директора Іллічівського морпорту Юрія Крука, про яке заявив одеський губернатор Міхеіл Саакашвілі.

«Після більш ніж підозрілого передання головних причалів Іллічівського порту офшорної компанії, зареєстрованої в Центральній Американській Республіці Беліз, вчора в 12 ночі ми нарешті домоглися усунення керівника Іллічівського порту від посади. Мільярди гривень втрачають українці щороку через контрабанду та офшорні махінацій. Сподіваюся, нове керівництво підберуть у результаті чесного, прозорого конкурсу, щоб і інтереси працівників не постраждали, і бюджет почав отримувати доходи. І що ще дуже важливо, я вимагаю від Міністерства інфраструктури анулювати корупційний контракт із белізькою компанією і повернути причали державі», – прокоментував ситуацію голова обладміністрації.

«На час проведення позапланового аудиту відповідності та фінансового аудиту ДП «Іллічівський морський торговельний порт» відсторонити Юрія Крука з 23 липня 2015 року від виконання службових обов’язків із управління зі збереженням заробітної плати. Підстава: постанова Генеральної прокуратури України про призначення перевірки від 17 липня 2015 року, наказ Міністерства інфраструктури України від 20 липня № 188-Р «Про проведення позапланового аудиту відповідності та фінансового аудиту ДП», – процитували в міністерстві текст наказу.

Під час візиту Саакашвілі Крук був відсутній на робочому місці через хворобу.

У свою чергу профспілкові організації порту заявили про намір відстояти Ю. Крука на посаді керівника.