Затримані прокурори Шапакін та Корнієць володіють землею та дорогими автомобілями
23.07.2015   //  

15 липня Печерський райсуд Києва заарештував майно першого заступника слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Про це пише Федор Орищук у «Главкомі».

З’ясувалося, що обласний прокурор є власником ділянки для індивідуального садівництва на території Бобрицької сільради Києво-Святошинського району, а також ще двома земельними наділами, будинком і дачею. Крім того, за даними МВС, Корнієць володіє автомобілем Lexus RX350.

Серед активів Шапакіна – квартира, земельна ділянка, а також дві машини: Mercedes-Benz E 320 і Mercedes-Benz GL 320 CDI.

Нагадаємо, слідчі звинуватили Шапакіна і Корнійця у вимаганні $200 тис. у підприємців, що займалися гідронамивом піску під Києвом. Мова йде про представників ТОВ «Гідроекоресурс» і ТОВ «Чистий грунт». Ці компанії добували пісок в заплаві річки Десна на території водовідвідного каналу «Погребський старик» без будь-яких дозвільних документів. Роботи безпосередньо проводила фірма «Чистий грунт» за договором підряду, укладеного з «Гідроекоресурс» два роки тому. Остання продавала пісок підприємствам.

Весною Шевченківський суд Києва санкціонував обшук, під час якого були вилучені бухгалтерська документація, комп’ютерна техніка, печатки і штампи підприємств. У червні 2015 представник цих компаній отримав пропозицію закрити кримінальне провадження і повернути вилучене майно за допомогою знайомого – першого заступника голови слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна. Останній підключив до домовленостей Олександра Корнійця. Спільники домовились «зам’яти» справу за $200 тис. доларів.

26 червня посередник отримав від представника двох фірм першу частину суми в розмірі $50 тис. Через тиждень підприємці та прокурори зустрілися повторно для передачі наступного траншу в розмірі $100 тис. Після передачі грошей прокурорів затримали.

Згідно ЄДР, власником і директором компанії «Гідроекоресурс» є Олександр Анапріенко. Фірмою «Чистий грунт» володіє Олег Теслер, а керує – Микола Морозов.

Затриманням прокурорів і обшуками займався заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. Опір обшукам чинив перший заступник генпрокурора Володимир Гузир, давній колега генпрокурора Віктора Шокіна.

За даними нардепа Мустафи Найєма, «під час обшуку у Шапакіна було знайдено: $130 тис. в кабінеті; $30 тис. і €22 тис. у будинку; $170 тис. і 500 тис. грн в квартирі; документи на депозитні вкладення на суму 800 тис. грн, а також незареєстровану вогнепальну зброю і боєприпаси. При обшуку у Корнейца також було знайдено 35 пакетів з діамантами загальною кількістю 65 каменів».
3