Залізничники стягнули з оточення Юри Єнакієвського 11 мільйонів за зрив ремонту тепловозів в окупованому Луганську
23.07.2015   //  

ДТГО «Львівська залізниця» стягнуло через суд 10,86 млн грн. з ТОВ «Метробудкомплект». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 13 липня.

У 2010 році Львівська залізниця підписала договір «Метробудкомплектом» щодо модернізації 70 тепловозів серії 2М62У з використанням нової силової установки на суму 2,28 млрд грн. Модернізація одного тепловоза коштувала 32,57 млн грн. Строк дії договору – до кінця 2015 року.

У 2011 році залізничники передали «Метробудкомплекту» два тепловози на модернізацію. Відомо, що підрядник залучав до виконання цих робіт ПАТ «Луганськтепловоз».

У 2014 році фірма вирішила розірвати договір із залізницею, посилаючись на складну економічну та політичну ситуацію. Більшість комплектуючих для виконання робіт по договору є іноземного виробництва. У зв’язку зі зміною курсу долара виконання контракту принесе «Метробудкомплекту» не прибуток, а збитки.

У свою чергу, Львівська залізниця подала зустрічний позов про стягнення з «Метробудкомплекту» авансу, штрафу, інфляційних втрат, а також 2 млн грн., сплачених за розробку технічної документації проекту модернізації тепловозів, а також двох тепловозів, переданих для модернізації на територію «Луганськтепловоз».

У вересні 2014 року Госпсуд м. Києва договір розірвав і кошти з «Метробудкомплекту» стягувати відмовився з посиланням на форс-мажорні обставини, що завадили виконанню договору. Щодо повернення двох тепловозів залізниці, то суд вимогу не задовольнив, оскільки тепловози знаходяться в Луганську, де ведуться бойові дії. Але у квітні цього року Вищий госпсуд скасував судові рішення про розірвання договору і направив справу на новий розгляд.

Розглядаючи справу вдруге Госпсуд м.Києва зауважив, що «Метробудкомплект» був обізнаний, що валютний курс гривні до долара змінюється і мав врахувати ризики перед взяттям зобов’язання по договору. Крім того, у 2012 році підрядник отримав 3,26 млн грн. авансового платежу і 2 млн грн. за техдокументацію і міг за ці гроші придбати комплектуючі без валютних втрат.

Крім того, субпідрядник «Луганськтепловоз» повідомив, що у зв’язку з відсутністю фінансування та поставки замовником сировини, матеріалів зупинив роботи ще в липні 2011 року.

Вищезгаданих два тепловози Львівській залізниці так і не повернуто, а модернізація їх «Луганськтепловозом» досі не відбулася, також залізничникам не передано техдокументацію, за яку вже заплачено. Таким чином, «Метробудкомплект» порушив умови договору.

Відтак суд позов задовольнив Львівської залізниці і стягнув на її користь 5,60 млн грн. авансу з урахуванням індексу інфляції за весь час користування сумою, 2 млн грн. за розробку техдокументації, 3,26 млн грн. штрафу (як 5% від 65,13 млн грн. – вартості ремонту двох тепловозів).

ТОВ «Метробудкомплект», засновником і директором якого є Ігор Лозовий, бізнес-партнер Олександра Козирєва з бізнес-групи екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

ПАТ «Луганськтепловоз» належить російському ЗАТ КУА «Брянський Машинобудівний завод».