Клерки «Нафтогазу» заробили ще одну карну справу, зливши чверть мільярда через «прокладку»
22.07.2015   //  

тендерний комітет нафтогазуГоловне слідче управління МВС України розслідує кримінальне провадження за фактом заволодіння 284,44 млн грн. НАК «Нафтогаз Україна» по контракту з ТОВ «Універсальне комерційне суспільство». Про це свідчить ухвала Печерського районного суду м.Києва від 13 липня.

Йдеться про договір від грудня 2012 року вартістю 407,60 млн грн. на виконання сейсморозвідувальних 3D робіт на площі Паласа. Працівники НАК «Нафтогаз Україна» підозрюються у зловживанні службовим становищем і заволодінні 284,44 млн грн. Кримінальне провадження відкрито у квітні 2014 року.

Прізвища та посади підозрюваних не вказані. Відомо, що тендерний комітет «Нафтогазу» тоді очолювала Наталія Канюк (весь склад комітету на фото).

З’ясовано, що «Універсальне комерційне суспільство» перерахувало гроші, отримані від «Нафтогазу» за начебто виконані роботи, на підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ «Фрідом Лайф», ТОВ «Метіза», ТОВ «Швеллер», ТОВ «Лефферо», ТОВ «Примтек», а також три фізособи.

Кошти в подальшому були обготівковані, оминаючи податкову систему.

Щодо компанії «Фрідом Лайф», то з’ясовано адмінвитрати цієї фірми за півроку склали всього 5 тис грн. і свідчили про виплату одній особі зарплати нижчої за мінімальну.

Компанії «Метіза», «Швеллер», «Лефферо» і «Примтек» виступали постачальниками «Фрідом Лайф». Вони були створені у 2013 році і декларували кілька місяців діяльності.

Слідством встановлено, що вищезгадані фірми є «вигодотранспортуючими» підприємствами, тобто проміжною ланкою між підприємствами «вигодонабувачами» – підприємствами реального сектору економіки та підприємствами, на яких безпосередньо здійснюється обготівкування коштів. Завдяки такій схемі здійснюється виведення коштів в тіньовий обіг, минаючи систему оподаткування.

Печерський райсуд низкою ухвал надав слідчому доступ до реєстраційної і податкової документації цих фірм.

З моменту створення «Універсальне комерційне суспільство» оформлене на луганчанина Олександра Чумака. З квітня минулого року фірма перебуває у стані припинення.

У серпні минулого року прокуратура Шевченківського району м.Києва повідомила про кримінальне провадження за фактом розтрати службовими особами НАК «Нафтогаз Україна» понад 320 млн грн., виділених на розвиток мінерально-сировинної бази. Назва фірми не уточнювалась. Сказано тільки, що компанія мала чотири контракти і отримала кошти у повному обсязі, хоча жодних робіт не виконувала. Ймовірно, йдеться про ТОВ «Капромбуд», з яким підписали чотири договори на 414,91 млн грн.

Минулого року Держфінінспекція за дорученням прем’єр-міністра Арсенія Яценюка перевіряла витрачання «Нафтогазом» коштів на геологорозвідувальні роботи у 2012 – вересні 2013 року. Тоді ДФІ назвала можливу суму розтрати у розмірі 2,78 млрд грн.