За 14 років виділено більше 2 мільйонів на видання про пам’ятки Волині, яке невідомо коли з’явиться
21.07.2015   //  

За останні 14 років з Волинського обласного бюджету виділено більше 2 млн грн. на підготовку Словника про пам’ятки області, який так і не вийшло у світ. Про це пише Валентина Куць з Рівненського агентства журналістських розслідувань у Сorruptua.org.

Словником займалися науковці, які входили до редакційно-видавничої групи «Звід пам`яток історії та культури України: Волинська область». Вона підпорядковувалась головній редакції «Зводу пам`яток» Інституту історії України, але фінансувалась із бюджету Волинської облради.

Останні кілька років у середовищі волинських істориків, чиновників та депутатів точилися дискусії про ефективність та результати цієї волинської групи, оскільки гроші щорічно виділялися, а Словник пам’яток так не з’являвся.

У 2012 році обрада вирішила перевірити діяльність групи. В результаті профільна комісія з’ясувала, що жодних робіт відносно підготовки до видання Словника не було здійснено. Крім того, діловодство не велося, журнали реєстрації були відсутні, а кошти, які виділялися із обласного бюджету, використовувались тільки на зарплату працівників та на відрядження.

Попри такі негативні результати роботи групи «Звід пам`яток» депутатська комісія з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури та ЗМІ дозволила і далі працювати волинським науковцям над виданням про пам’ятки.

В управлінні культури Волинської ОДА, через яку фінансувався «Звід пам’яток», теж намагалися оцінити результати роботи групи, і надіслали відповідне звернення в облраду. Втім чиновникам відповіли, що вони не фахівці, ї їм не треба розбиратися у діяльності науковців. А справжню оцінку по роботі над Словником може дати лише головна редколегія, яка знаходиться в Києві.

За інформацією керівника волинського «Зводу пам`яток» Миколи Півницького, його група повинна була лише складати перелік всіх пам`яток, а не видавати Словник. І такий перелік існує в електронному вигляді, але його ще треба «довести до ума». Керівник головної редколегії групи «Звід пам`яток України» Сергій Кот підтвердив, що існує матеріал для Словника волинських пам’яток, але у якій готовності – не згадав.

До волинської групи входили такі відомі особи як декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету Анатолій Шваб та директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

За останні кілька років паралельно з волинською групою «Звід пам`яток» із обласного бюджету фінансувалася ще одна редакційно-видавнича група – «Науковий центр історичних студій Волині». З 1997 по 2010 роки вона отримала 1,1 мільйон, і видала кілька томів «Книги Скорботи України. Волинська область».

За підрахунками журналістки, що найбільше коштів на зводи пам’яток виділено саме на Волині. При цьому у деяких інших областях України зі значно меншим фінансуванням вже опубліковані матеріали Словника.