- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Дельта Банк» Лагуна вивів 4 мільярди на фірми своїх співробітників

Генеральна прокуратура отримала дозвіл на позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Дельта Банк» з 2012 року по березень 2015 року.

Про це повідомляє «Первая инстанция [1]» з посиланням на ухвалу [2] Печерського суду від 1 липня.

Одночасно дозволено зустрічні перевірки в пов’язаних між собою компаніях, які підозрюються у виведенні за кордон $535 млн, які «Дельта банк» придбав за 4,1 млрд грн. – це частина з 10 млрд грн., отриманих банком від НБУ у 2014 році у якості рефінансування.

При цьому, як встановили слідчі, окремі топ-менеджери цих компаній одночасно є співробітниками ПАТ «Дельта Банк».

Гроші перераховували на рахунки в латвійські банки «JSC Baltic International Bank» та «AS Trasta Komercbanka», а також «Amsterdam Trade Bank NV» наступним фірмам:

Угоди, укладені цими компаніями містять ознаки фіктивності і спрямовані на викрадення коштів, отриманих в порядку рефінансування від НБУ, прийшли до висновку правоохоронні органи.

Крім цього, ряд боржників банку припинили свої зобов’язання перед банком, посилаючись на сумнівне залік зустрічних вимог з іншими особами. За даними реєстру юридичних осіб, власниками зазначених компаній є:

В результаті зазначених втрат, ПАТ «Дельта Банк» був визнаний неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізосіб в березні 2015 року ввів тимчасову адміністрацію у фінустанову.

Ревізія потрібна, щоб встановити розмір ймовірної шкоди, а також для перевірки достатніх підстав і правильності проведення вищезазначених операцій «Дельта Банку» протягом 2012-2014 років.

Суд задовольнив клопотання і дозволив Держфінінспекції провести ревізію протягом двох тижнів, починаючи з 11 липня 2015 року.

Нагадаємо, у червні Фонд гарантування вкладів почав виплати вкладникам «Дельта-банку», які мають скласти 13,1 млрд грн. Отримані гривні вкладники конвертували у валюту, що призвело до падіння курсу гривні з 22 до 25 за долар останніми днями.

Як повідомлялося раніше, обсяг коштів на рахунках держкомпаній в «Дельта Банку» до моменту визнання його неплатоспроможним складав більше 8,4 млрд грн, крім того було рефінансування Нацбанку обсягом 9,3 млрд грн.

Кошти Державної іпотечної установи в «Дельта банку» становлять майже 3,5 млрд, «Укрексімбанку» – 1,6 млрд, «Ощадбанку» – 3,3 млрд.

Співвласник «Дельта Банк» Микола Лагун входив до сотні найбагатших українців за версією Forbes. У банку йому належали 69,89%. Решта частки – у агроекспортера Cargill.

Микола Лагун за часів президента Віктора Януковича став власником «Дельта банку», «Астра банку», «Омега банку» (раніше – «Сведбанк») і «Кредитпромбанку». Усі ці банки після втечі Януковича стали кризовими і держава мусила розраховуватись з їх вкладниками замість Лагуна.