У «Реєстр корупціонерів» Мінюсту замість топ-чиновників і нардепів внесли лікарів та голів сільрад
17.07.2015   //  

У липні до оновленого мін’юстівського Реєстру осіб, які скоїли корупційні правопорушення, внесли 700 порушників. Про це пише Юрій Віннічук у «Insider».

До нового списку, як і до попередніх, не внесли таких прізвищ, як Янукович, Ставицький, Присяжнюк, Бойко, Бакулін, Клюєв та інших, що входили в команду колишнього президента. Крім того, відсутні відомості про корупційні вчинки постмайданівської влади, наприклад, про екс-прокурора Махніцького або заступників колишнього генпрокурора Яреми.

В переліку корупціонерів – місцеві та селищні депутати, сільські голови, директори підприємств, державні службовці, правоохоронці, працівники Державної пенітенціарної служби, голови та члени дільничних виборчих комісій.

Найчастіші правопорушення серед чиновників – хабарі, конфлікт інтересів, службове підроблення, неподання або несвоєчасне подання декларації про майно, доходи і витрати. За такі протиправні вчинки порушників карали переважно штрафами у 170-850 гривень.

Наприклад, у лютому 2015 року за порушення вимог фінансового контролю було оштрафовано на 170 гривень та внесено до «Реєстру корупціонерів» депутата Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області.

Водночас жоден депутат Верховної Ради не потрапив до списку корупціонерів країни. Зокрема народний депутат Євген Гєллєр від партії «Відродження» Віталія Хомутинніка. Він за всю каденцію жодного разу не опублікував своєї декларації.

На одержанні дарунків від сторонніх осіб, вартість яких перевищила дозволений законодавством мінімум, «погоріло» майже три десятки дрібних чиновників. Так, у березні 2015-го лікар-психіатр за отримання в дарунок 100 гривень був оштрафований на 850 гривень. А інформації, наприклад, про суддю Вищого господарського суду Ірину Панову, яка вказала в рядку «дарунки, призи, виграші» своєї декларації 985 тисяч гривень, в «Реєстрі корупціонерів» не знайшлося.