Сьогодні Нацкомісія голосуватиме, чи озолотити мільярдами заводи Григоришина
14.07.2015   //  

Сьогодні, 14 липня, о 10.00 розпочнеться засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ). Серед інших питань: затвердження нових інвестпрограм «Енергоатому» і «Укренерго», повідомляється на сайті Комісії.

Нагадаємо, що раніше в ЗМІ з’явилась інформація, що нова інвестпрограма НЕК «Укренерго» на 2015 рік передбачає додатково 4 млрд грн. на закупівлю 37 трансформаторів для українських обленерго. Кошти на це передбачається отримати від підвищення тарифів. Запропонована інвестпрограма вже пройшла узгодження в Міненерговугілля.

За інформацією голови парламентського підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Льва Підлісецького, така велика кількість трансформаторів Україні непотрібна. Крім того, програмою запланована виплата замовлення авансом, хоча на виготовлення та встановлення обладнання потрібно кілька років. Також є підозри, що очікувана ціна за трансформатори буде в середньому в два рази вище, ніж на світовому ринку аналогічної продукції.

На думку експертів, закупівлі трансформаторів можуть бути орієнтовані на одного постачальника – ПАТ «Запоріжтрансформатор», яке належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину.

Про можливість прийняття інвестпрограми в інтересах Григоришина можуть свідчити кадрові зміни в НКРЕКУ. Кілька членів НКРЕКУ відмовилися затверджувати сумнівну інвестпрограму і пішли у відставку, а 29 червня президент Петро Порошенко затвердив на посаді голови Комісії Дмитра Вовка, який до цього був в.о. керівника відомства. До приходу на держслужбу Вовк працював менеджером кондитерської корпорації Roshen в Москві.