Ахметов і Краснов розділили півмільярда «Укрзалізниці»
14.07.2015   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 2 липня за результатами тендерів уклав низку угод на постачання запчастин на загальну суму 424,06 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено стрілочні переводи, башмакоскидачі, зрівнювальні пристрої, рамні рейки, хрестовини, контррейкові рейки.

Початково загальна сума укладених угод складала 433,51 млн грн., однак згодом були підписані допугоди якими ціни на запчастини знижено, відтак загальна сума закупівлі також знизилася на 11 мільйонів (всі ціни нижче).

Більшу частину коштів – 272,38 млн грн. – отримає ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод».

Наразі завод оформлений на п’ять кіпрських компаній: Epimex operations limited, Iapsem holdings limited, Jonen capital limited, Anaxsol invesments limited і Darinor enterprises limited.

Разом з тим, до кінця 2013 р. основними акціонерами заводу були Загід Краснов, Ігор Левін та Сергій Тараненко, які сукупно володіли 53% акцій компанії. Загід Краснов деякий час ще лишався головою наглядової ради та міноритарним акціонером.

Нагадаємо, в 2012 р. Краснов з кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком та його радником Сергієм Глазьєвим, а також народним депутатом від Партії регіонів Олегом Царьовим агітував за Митний союз. Пізніше заявив, що «з перших днів стояв на Майдані», і почав висловлюється проти війни на Донбасі.

При цьому єдиним конкурентом заводу на одному з тендерів (на 49,87 млн грн.) було ТОВ «Дніпрозалізничпостачання». Директором фірми у 2011 р. є Дмитро Вікторович Абрамов. За даними SMIDA він був співвласником Дніпропетровського стрілочного щонайменше до 2006р., утримуючи пакет акцій у розмірі 9,93%. Окрім того у 2004-2007 р. він був партнером (ТОВ «Тигрис») Мирона Сосновського, екс-члена й секретаря Наглядової ради заводу. Власником «Дніпрозалізничпостачання» наразі також а Абрамов, хоча ще минулого року фірма була оформлена на Олександра Дядченкова, котрий раніше керував ТОВ «Торговий дім «Дніпропетровський стрілочний завод».

Решту 151,68 млн грн. заплатять ТОВ «Трансінвест Холдинг». Компанія на 99,9% належить кіпрській «Лемтранс лімітед» Ріната Ахметова, ще на 0,1% – корпорації «Міжрегіональний промисловий союз». Конкурентом фірми на тендері були також було ТОВ «Дніпрозалізничпостачання» Абрамова.

Минулого року Дніпропетровський стрілочний взяв на тендерах залізниці лише 23,34 млн грн., але розіграв ще 221 млн грн. з «Дніпрозалізничпостачання» на користь останнього. Натомість «Трансінвест Холдинг» минулого року отримав замовлень на 199,87 млн грн.

Позаторік фінансування розподілилося навпаки: фірма Ахметова отримала лише 10 млн грн. на тендерах УЗП, а стрілочний завод – 152,27 млн грн.

0 1 3 4 5 6