Землі державних конярів здають в оренду за 40 мільйонів, з яких держава не отримує ні копійки
13.07.2015   //  

Із 44 тис га землі, якими володіє Держпідприємство «Конярство України», близько 90% передається на підставі різних сумнівних договорів іншим сільгосппідприємствам під тіньовий розрахунок. Про це в інтерв’ю «Економічній правді» розповів радник голови МВС, екс-нардеп України Михайло Апостол.

За його інформацією, тіньова оплата оренди одного такого гектара коштує 1 тис грн.

«40 тис га – це 40 млн грн. Це кошти, які ніколи не потраплять в казну держави чи місцевих рад. Вони йдуть у чиїсь кишені. Куди ці кошти потрапляють далі? Велика частина, ймовірно, опиняється у тих, хто призначає керівників держпідприємств», – повідомив Апостол.

Він нагадав, що теперішнього молодого керівника проблемного державного підприємства «Конярство України» Дениса Птушку обрала конкурсна комісія, яку очолював заступник голови Мінагрополітики Ярослав Краснопольський. Він є одним з членів команди агрохолдингу «Райз», який свого часу очолював теперішній аграрний міністр Олексій Павленко.

Від «Наших грошей»

За даними ЄДР, Денис Птушко був призначений в.о. керівника «Конярства України» 25 лютого 2015 року.

Державне підприємство «Конярство України» було створене в 2010 році, до нього ввійшли 12 кінних заводів, два іподроми, три племоб’єднання. Ці підприємства мають значні площі нерозпайованої землі сільськогосподарського призначення.

Нещодавно, Господарський суд Кіровоградської області визнав недійсним договір про спільний обробіток землі між ДП «Конярство України» та ТОВ «Агрогрупа Деметра» та наказав їм обом припинити будь-які дії на земельній ділянці площею майже 3 тис. га. Крім того, суд встановив, що держпідприємство не мало жодних прав на користування землею, яку воно вирішило обробляти разом з приватною фірмою. За інформацією голови Мінагрополітики Олексія Павленко, наразі лише п’ята частина з 44 тис га земель «Конярства України» є юридично оформленими.