Екс-керівник «Укртранснафти» заощадив Коломойському 840 мільйонів на доставці нафти на його НПЗ
13.07.2015   //  

лазоркоЗа шість років, поки державну «Укртранснафту» очолював менеджер «Привату» Олександр Лазорко, ні разу не були переглянуті тарифи на послуги з прокачування нафти на нафтопереробні заводи «Привату». Це дало змогу «приватівцям» заощадити 840 млн грн. (140 млн грн. в рік) на доставці нафти на свої НПЗ. Про це повідомив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Як повідомлялося, з 1 липня НКРЕКУ підвищила тарифи на прокачування української нафти на НПЗ в 3,8 – 7,5 рази (залежно від маршруту). За інформацією керівника ПАТ «Укртранснафта» Романа Сидорака, підвищення тарифів дозволить в 6 разів збільшити відрахування «Укртранснафти» в бюджет.

Сидорак повідомив, що за останні роки за рахунок низьких тарифів «Укртранснафти» державне підприємство фактично дотувало українські НПЗ. Тобто надходження від послуг з транспортування нафти на НПЗ не покривали експлуатаційні витрати підприємства, які безпосередньо пов’язані з процесом транспортування нафти.

На думку глави компанії, утримання низьких тарифів на послуги з транспортування нафти було одним з ключових завдань попереднього менеджменту. «Якщо діяти відповідно до інтересів «Укртранснафти», то маршрути транспортування нафти на українські НПЗ необхідно було давно закрити, так як вони збиткові. По суті, збитки «Укртранснафти» трансформувалася в реальний прибуток «Укртатнафти» – основного одержувача української нафти», – розповів глава нафтотранспортної компанії.

Нагадаємо, до березня 2015 року державною «Укртранснафтою» керував Олександр Лазорко, який очолював низку компаній з групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.