Поліцейські гібриди застрахували у фірмі, яка втратила право страхувати автівки (виправлено)
10.07.2015   //  

(виправлено дані про переможця тендеру)

Автогосподарство ГУ МВС України в місті Києві 23 червня за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «Страхова компанія «Україна» на страхування 300 автомобілів категорії В2 (об’єм двигуна до 2 літрів) у 2015 році на суму 273 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

На сайті «України» є калькулятор страхування ОСАГО, згідно з яким тендерна вартість страховки одного автомобіля 910 грн. є більшою від річного платежу для автомобілів такого класу 886 грн по тарифам «України». При цьому тендерну угоду було укладено за шість місяців до кінця року, а за цей період страховий платіж для одного автомобіля становить 620 гривень, що у півтора рази дешевше від тендерної ціни.

За даними «Дела», на тендері були застраховані гібридні автомобілі «Тойота Пріус», на яких їздить нова поліція Києва. Ці автомобілі закуповували у 2012 році на кошти Кіотського протоколу, отримані Україною від Японії за частину квоти на викиди в атмосферу. За даними «Наших Грошей», їх вартість становили 310 тис грн. (близько $40 тис).

За даними Моторного (транспортного) страхового бюро України, страхова компанія «Україна» через тиждень після перемоги на тендері МВС втратила статус асоційованого члена МТСБУ через заборгованість по сплаті внесків в бюро. Але це не звільняє фірму від виплат по раніше укладеним угодам. При цьому відомо, що за перші дні роботи нової поліції у ДТП потрапили щонайменше півдесятка патрульних автомобілів.

Власником «СК «Україна» є белізький офшор “Superid Business Ltd”.

У тендері брали участь десять фірм. Заявку «Юнісон страхування» з групи біглого керівника Міндоходів Олександра Клименка було відхилено через відсутність печатки на одній з довідок.

«СК «Брокбізнес» нардепа Віталія Хомутинника було відхилено через занадто дешеву пропозицію. Фірма пропонувала страховку з платежом 485 за одну машину, а тендерний комітет порахував, що розмір базового платежу мав би становити щонайменше 693 гривень за умови страхування до півтисячі автівок строком на один рік. Тобто заявка фірми була відхилена через те, що тендерна пропозиція була дешевшою від мінімального офіційного платежу (див протокол відхилення цінових пропозицій).

Також через занадто дешевшу пропозицію було відхилено пропозиції «Київського страхового дому», «СК «Країна», «СК «ВУСО». А страхова компанія «Провідна» була відхилена через відсутність довідки про те, що вона не є банкрутом.

Відтак до участі в тендері були допущені «Україна», а також «Гарантія», «Альфа-гарант», «Ю.Бі.Ай».

Від “Наших Грошей”

У новині помилково було вказано, що акціонерами СК “Україна” є інвестиційні фонди «Прайм ессетс менеджмент» президента Петра Порошенка (49,9%), «ВІК» першого заступника голови парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка і «СОВА» першого заступника секретаря РНБОУ Олега Гладковського (раніше мав прізвище Свинарчук).Вони є акціонерами СК “Країна”.

“Країна” теж брала участь у тендері, але була відхилена через занизьку вартість страховки – 614 грн, аналогічно як і у випадку з “Юнісоном”.

Редакція “Наших Грошей” приносить вибачення компанії “Країна” та усім зацікавленим сторонам за допущену помилку.