Вищий суд не повернув киянам кінотеатр «Зоряний», приватизований завгоспом Януковича
08.07.2015   //  

Прокуратура не змогла витребувати у комунальну власність будинок кінотеатру по вул. Московській, 31/33 у м. Києві, що належать ТОВ «Кіноцентр «Зоряний». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 1 липня.

Кінотеатр площею 4284 кв м був приватизований ТОВ «Кіноцентр «Зоряний» у 2003 році. За умовами договору купівлі-продажу новий власник зобов’язався зберігати профіль основної діяльності комплексу (демонстрація фільмів) протягом п’яти років. У разі порушення умов договору він міг бути розірваний, а приміщення підлягали поверненню.

На суді прокурор стверджував, що новий власник не дотримувався профілю використання приміщення. Зокрема, йдеться про періоди з квітня 2004 року по лютий 2005 року і з серпня 2007 року по серпень 2008 року.

У 2005 році директор кіноцентру «Зоряний» надіслав у Фонд держмайна заяву, в якій зіслався на проведення в будинку ремонту і підготовки до відкриття.

Результати перевірки 2008 року були скасовані у судовому порядку. Суд встановив, що строк зобов’язань власника щодо збереження профілю приміщення закінчився ще в липні 2008 року, а перевірка проводилась аж у грудні 2008 року, відтак Фонду держмайна діяв із перевищенням повноважень.

Госпсуд м.Києва і Київський апеляційний госпсуд позов прокуратури не задовольнили. Вищий госпсуд залишив в силі судові рішення попередніх інстанцій.

Директором ТОВ «Кіноцентр «Зоряний» у 2003-2006 рр. був Андрій Кравець, екс-голова Державного управління справами (2010- лютий 2014 рр.), член Партії Регіонів, прозваний у пресі «завгоспом Януковича». З 2006 року і до початку лютого 2015 року директором «Кіноцентру «Зоряний» значилась дружина Кравця – Марина Пелих.

Після продажу в кінотеатрі «Зоряний» проводились з’їзди і наради Партії Регіонів, в приміщеннях першого поверху працюють ресторани.

Офіційні власники ТОВ «Кіноцентр «Зоряний» неодноразово змінювались, але ними, як правило, значились вихідці з Донецької області і донецькі компанії. В останні роки співзасновником фірми значився донеччанин В’ячеслав Білан і ТОВ «Українська Міжрегіональна Інвестиційна Група». Остання була зареєстрована на панамський офшор «Джетлі Менеджмент Корп.». Сьогодні «УМІГ» записана на «Lilydessa Investments LTD» (Кіпр) і «Saphire Investments LTD» (Сполучене королівство).

У 2014 році ТОВ «Кіноцентр «Зоряний» переоформили на белізький офшор «Sabik Ltd».