Завод Ландика стягує з мерії 13 мільйонів за будівлі в окупованому Донецьку
07.07.2015   //  

Суд дозволив стягнув з Донецької міської ради 12,78 млн грн. на користь ПАТ «Норд». Про це йдеться у рішенні Господарського суду Запорізької області від 15 червня.

У липні 2013 року «Норд» продав Донецькій міській раді будівлю офісно-оздоровчого комплексу з прибудовою загальною площею 3325, 9 кв. м. по вул. Дніпродзержинська, буд. 13 у Донецьку.

Вартість договору купівлі-продажу складає 18,68 млн грн. Сторони домовились, що сума буде сплачена протягом 18 місяців.

Як свідчать матеріали справи, до травня 2014 року Донецька міськрада перерахувала «Норду» тільки 5,90 млн грн.

Донецька міськрада повідомила, що у листопаді 2014 року діяльність її міськвиконкому припинена указом президента. Придбаний заклад знаходиться на окупованій території м.Донецьк, де не проводяться фінансові  розрахунки Державним казначейством України. Близько 350 млн грн., що були на рахунках Донецького міськвиконкому були казначейством перераховані до Державного бюджету України. Як стверджує Донецька міськрада, що тепер знаходиться у м.Краматорську, повернення боргу неможливе до закінчення АТО і визволення Донецька.

Однак суд задовольнив вимоги «Норду» і вирішив стягнути гроші. Суд зіслався на норми Цивільного кодексу, за якими боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання через відсутність коштів.

ПАТ «Норд» займається виробництвом холодильників і належить екс-нардепу від Партії регіонів Валентину Ландику. Після окупації Донецька «Норд» перереєструвався у підконтрольному Україні Краматорську.