Шокін примудрився не надати доказів по незаконній приватизації «Закарпаттяобленерго» оточенням Льовочкіна
06.07.2015   //  

Господарський суд м.Києва залишив без розгляду позов Генерального прокурора про визнання недійсним продажу 50% ПАТ «Закарпаттяобленерго». Про це свідчить ухвала Госпсуду м.Києва від 19 травня.

Прокуратура стверджувала, що Кабмін неправомірно встановив додаткові умови до конкурсу, що суперечать закону про приватизацію держмайна, внаслідок чого обмежено коло потенційних учасників торгів. Неконкурентні умови призвели до неефективних торгів із незначним невигідним для держави підвищенням ціни продажу пакета акцій зі стартової ціни 135 млн. грн. лише до 140,7 млн. грн.

12 травня прокурора зобов’язано надати суду документальні докази на підтвердження можливості одержання державою більш вигідної ціни від продажу пакету акцій ПАТ «Закарпаттяобленерго». Але докази так і не були подані. Тому суд не зміг розглянути позов і залишив його без розгляду

При цьому суд відзначив, що прокурор не навів жодної поважної причини, з якої позов не забезпечено доказами.

Нагадаємо, Генпрокуратура звернулась до суду з цим позовом 3 квітня. Також ГПУ подала аналогічні позови про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій «Дніпроенерго» та «Донбасенерго».

Паралельно приватизацію «Закарпаттяобленерго» оскаржує інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест» з групи «Приват» Ігоря Коломойського. Наразі «Бізнес-Інвест» вже програв першу інстанцію та апеляцію.

Нагадаємо, що у 2012 році 50% «Закарпаттяобленерго» купило ТОВ «Енергетична Україна ТВ» Ігоря Тинного, бізнес-партнера Івана Фурсіна, пов’язаного з екс-главою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним.

Аналогічно «Бізнес-Інвест» судиться щодо приватизації «Дніпроенерго» і «Західенерго» ДТЕК Холдінгз Лімітед Ріната Ахметова. Наразі позови у першій інстанції програно.

Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест» стверджує, що конкурси з продажу акцій проведено з порушеннями. Зокрема розпорядженням кабміну погоджено такі умови аукціону, що «Бізнес-Інвест» не змогла взяти в них участь.

Визначено, що потенційним покупцем акцій могло бути підприємство, яке протягом останніх трьох років займалося передачею і постачанням електроенергії в обсягах не менше 30% відповідного товариства («Закарпаттяобленерго», «Дніпроенерго», тощо) за такий самий період; володіє понад 50% у статутному фонді компаній, що постачали електроенергію в обсягах не менше 30% відповідного товариства за такий самий період.

Судами зокрема вказано, що компанія Коломойського пропустила позовний строк давності – 3 роки. По більшості справ позовний строк давності сплив у листопаді 2014 року. Тобто після втечі з України екс-президента Віктора Януковича в лютому 2014 року «Бізнес-Інвест» з невідомих причин ще майже рік зволікав з позовами. Крім того, суди визнають, що «Бізнес-Інвест» не підтвердив, що відповідає кваліфікаційним вимогам до учасників аукціону, оскільки є інвесткомпанією і не має досвіду постачання електроенергії.