Кіровоградській міськраді не вдалося втричі підняти «Укрнафті» оренду землі під заправкою
06.07.2015   //  

Суд відмовив Кіровоградській міській раді в збільшенні орендної плати для ВАТ «Укрнафта» в три рази.

Таке рішення суд прийняв Господарський суд Кіровоградської області.

18 квітня 2006 року ВАТ «Укрнафта» взяло в оренду земельну ділянку по вулиці Московській, 179 загальною площею 1,93 тис кв м. Ділянка була здана в оренду на 25 років для розміщення АЗС з пунктом автосервісу. З того часу «Украфта» сплачує орендну плату в розмірі 1,01 тис. грн.. на місяць. Ця сума становить 7% від нормативної оцінки землі, яка була оцінена в 173,71 тис. грн.

У вересні 2014 року Кіровоградська міськрада звернулась до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, в котрій просила внести зміни до договору, а саме збільшити нормативну оцінку ділянки до 556,59 тис грн. Таким чином, щомісячна орендна плата для «Укрнафти» виросла б втричі – до 3,25 тис грн.

Цей позов був розглянутий Господарським судом Кіровоградської області та Дніпропетровським апеляційним господарським судом, які відмовили в його задоволенні. Однак, в квітні 2015 року Вищий господарський суд рішення цих судів скасував і направив справу на новий розгляд.

Тепер Господарський суд Кіровоградської області вдруге за останні півроку відмовив міській раді. Суд аргументував таке рішення тим, що позивач не довів доказів факту опублікування у встановлені законодавством строки та порядку рішення міськради №2904 від 03.12.2009, на яке посилається в своєму позові. А саме це рішення визначає середню базову вартість одного квадратного метра земель міста Кіровограда і, відповідно, розмір орендної ставки.

Нагадаємо, контрольний пакет акцій ПАТ «Укрнафта» належить НАК «Нафтогаз України», але контроль над компанією здійснюють менеджери групи «Приват», якій належить біля 42% акцій.