«Укрзалізничпостач» викинув дешевих конкурентів Дубневичів, проігнорувавши наказ Пивоварського
03.07.2015   //  

У кінці травня переможцем тендеру на закупівлю залізничних запчастин ДП «Укрзалізничпостач» визнало ТОВ «Експозиція», а дешевші на кілька мільйонів пропозиції 2-х компаній залізничники відхилили через непогоджені з «Укрзалізницею» технічні умови, хоча ця вимога була ліквідована Міністерством інфраструктури до оголошення тендеру. Про це йдеться в сюжеті Надії Бурдей в телепрограмі «Наші гроші».

Загалом на тендер подавалося 5 фірм. «Експозиція», «ЛьвівБуд», «Інтелект-М», «Транскомплдекст-С» та «АТ Механіка». Перші три компанії належать оточенню братів-нардепів Ярослава та Богдана Дубневичів. Фірми пропонували комплекти пружних рейкових скріплень типу КПП, які виготовляє «Компанія КРТ» Дубневичів, за 73-84 млн. грн.. «Транскомплдекст-С» та «АТ Механіка» пропонували продукцію «Механіки» – за 68 та 70 млн. грн.

Дешевшу «Механіку» й «Транскомплдекст-С» відхилили через технічну невідповідність по техумовах і ГОСТам. Вони подали ТУ зі змінами, не погоджених «Укрзалізницею». Але згідно наказу № 50 Міністерства інфраструктури, погодження не були потрібні.

Міністерський наказ з’явився ще в лютому. Він скасовував порядок узгодження техумов на продукцію підприємств залізничного транспорту. «Укрзалізничпостач» проводив тендер пізніше – у березні. В цей час компанія «АТ Мехінка» листувалася з Мінекономрозвитком та іншими держустановами, очікуючи роз’яснень наказу Мінінфраструктури. У Мінекономрозвитку відповіли, що процедура погодження ТУ скасована. Відтак «АТ Механіка» могла оскаржити ліквідовані вимогу конкурсних торгів в Антимонопольному комітеті, але не встигла, оскільки не отримала всі основні роз’яснення.

У квітні «Укрзалізничпостач» відхилив пропозицію «Механіки» і її дилера «Транскомплдекст-С», ігноруючи наказ Мінінфраструктури. В результаті, ДП «Укрзалізничпостач» провело тендер за старими умовами, обираючи постачальника виключно між дилерами «Корпорації КРТ» Дубневичів.

Нагадаємо, «АТ Механіка» належить Олексію Івановському та Валентину Українцю. Івановський має декілька патентів на залізничні деталі.

Минулого року Ярослав Дубневич звинувачував «АТ Механіка» у тому, що вона зайняла «провідне місце на ринку специфічних деталей для залізниці», діючи «під омофором Саші Стоматолога».

За інформацією ЄДР, 21 травня цього року виконуючим обов’язки керівника ДП «Укрзалізничпостач» було призначено Євгена Хорощака. Хоча він виконував обов’язки гендиректора підприємства ще у лютому 2015 року. Раніше Хорощак був радником компанії Dragon Capital.