Залізничники слідом за переплатою 2 мільйонів купили в Ахметова ще й рейок на півмільярда
02.07.2015   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 23 червня за результатами тендеру уклало угоди з ТОВ «Метінвест-СМЦ» на постачання колійних елементів на загальну суму 445,59 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено постачання 14,42 тис тонн рейок Р-65 двох типів, а також підкладки роздільного скріплення 1КБ-65 (1 365 тонн) і накладки рейкові двоголові для залізниць широкої колії 1Р65 (325 тонн).

Найменування Ціна, грн./т
Рейки залізничні широкої колії, типу Р-65 з загартованою поверхнею кочення 1 категорії, довжина 25 метрів марка сталі К76Ф 26220
Рейки типу Р-65 з загартованою боковою поверхнею кочення 1 категорії, довжина 25 метрів марка сталі К76Ф 27600
Підкладки роздільного скріплення 1КБ-65 30360
Накладки рейкові двоголові для залізниць широкої колії 1Р65, марка сталі К54 30360

Компанія «Метінвест-СМЦ» входить в холдинг «Метінвест» Рината Ахметова й Вадима Новінського.

Єдиним конкурентом «Метінвесту-СМЦ» було дніпропетровське ТОВ «Металобази Комекс Сервіс». Фірма заснована у квітні минулого року, власницею є Олена Чепурна з Новомосковська Дніпропетровської обл. Компанія має 1 500 грн. статутного капіталу й тендерів поки не вигравала.

Натомість відомо про підряди на суму 51,04 млн грн., отриманих фірмою з аналогічною назвою – ТОВ «Металобази Комекс». На тендерах «Металобази Комекс Сервіс» вказує контактним номер, який раніше був зареєстрований на «Металобази Комекс».

Останню фірму заснували Олександр Ашкіназі і ТОВ «Юніком Капітал» Дмитра Мішалова, Михайла Тульчинського і Лариси Флакс. Раніше «Металобази Комекс» було приписано в Дніпропетровську, однак зараз перереєстроване в захоплений бойовиками Луганськ й перебуває у стані ліквідації через банкрутство. Позов про банкрутство подала компанія ТОВ «Майстер-Буд» за борг в 509 тис грн., при цьому співвласниками «Майстер-Буд» є ті ж Мішалов, Тульчинський і Флакс.

«Майстер-буд» Мішалова було генпідрядником будівництва навісного даху над НСК «Олімпійський» у Києві.

Нагадаємо, у квітні «Укрзалізничпостач» замовив «Метінвесту-СМЦ» пружинних клем для колій майже на 14 млн грн. Тоді на тендер подавало заявку компанія «Укрзалізничбуд», яка пропонувала товар за 12 млн грн. Однак цю заявку відхилили через нібито прострочену банківську гарантію.

Як повідомила телепрограма «Наші Гроші», «Укрзалізничпостач» спочатку призначив торги на 23 квітня, але напередодні переніс розкриття пропозицій на тиждень. При цьому учасникам тендеру було розіслано повідомлення про те, що заявочні документи не потрібно переоформлювати. Відтак «Укрзалізничбуд» не став продовжувати гарантію. Однак саме це і стало причиною відхилення заявки фірми, яка була на 2 млн грн. дешевше від Ахметова.

Також журналісти вияснили, що причиною перенесення дати торгів з 23 на 30 квітня стала зміна терміну оплати за поставлену продукцію з типових чотирьох місяців до над швидких п’яти днів. У коментарі «Нашим грошам» керівник «Укрзалізничпостачу» Євген Хорощак визнав, що зазвичай так швидко платять лише компанії Ахметова.