Шпигуни втратили обладнання, бо фірма-постачальник зберігала його в окупованому Криму
02.07.2015   //  

ТОВ «Виробниче підприємство «Компанія ДіСі» має компенсувати Службі зовнішньої розвідки (СЗР) 2,86 млн грн. за втрачене майно та його неналежне зберігання.

Таке рішення прийняв Вищий господарський суд.

В листопаді 2013 року Служба зовнішньої розвідки придбала у «ДіСі» військовий одяг, взуття, озброєння та обладнаня на загальну суму 8,81 млн грн. І відразу по тому служба передала це майно цій же фірмі на безоплатне зберігання, уклавши відповідні договори у листопаді-грудні.

Договори передбачали, що СЗР може вимагати в будь-який момент повернення майна, а фірма зобов’язалася відшкодувати його нестачу або пошкодження. Строк дії договорів закінчувався 31 липня 2014 року.

В червні 2014 року розвідники відправили «ВП «Компанія ДіСІ» два листи, в яких попросили протягом трьох днів повернути їх майно. У відповідь фірма вказала, що цінності СЗР зберігаються на чотирьох складах в різних регіонах України і попросила розвідників самостійно їх забрати, вказуючи на відповідні положення договорів.

Після нетривалої письмової з «ДіСі», в серпні 2014 року розвідка звернулася з позовом до суду. Під час підготовки справи до судового розгляду, фірма самостійно завезла на склади розвідників їх речі. Щоправда, змогла повернути не все, а лише 86% з узятого на зберігання.

У фірмі виправдовувалися, що частина майна знаходилася на складах в Криму і була втрачена внаслідок російської окупації.

Але акти звірки майна, які сторони уклали в кінці жовтня 2014 року, засвідчили претензії розвідників до стану повернутого майна. Вони, наприклад, відмовилися оформити прийом чотирьох комплектів бойового плавця, які поступили в розібраному стані. Крім того, виявилося, що частина майна під час зберігання використовувалася, або на неї була відсутня технічна документація.

В ході судових слухань представники «Компанія ДіСі» підтвердили, що користувалися комплектами бойових плавців в цілях тестування обладнання. Хоча не змогли надати суду підтвердження про отримання дозволу на такі тести.

В суді представники СЗР вимагали зобов’язати фірму привести майно до первісного стану, сплатити 1,85 млн грн за втрачене в Криму обладнання та оштрафувати її за невиконання договору на 1,09 млн грн.

Верховний господарський суд підтвердив рішення попередніх судів і задовольнив позов СЗР. Наприклад, на аргументи фірми про втрату обладнання через форс-мажор в Криму було зазначено, що вона сама вибирала місця для зберігання продукції.

ТОВ «ВП»Компанія ДіСі» належить сім’ї Леоніду і Сергію Сігалам. Ця фірма входила до неформальної групи приватних підприємств, які були засновані колишніми працівниками органів внутрішніх справ і розігрували між собою багатомільйонні тендери МВС та Міноборони.

Після зміни влади колишній директор «ВП «Компанія ДіСі» Костянтин Нільга став власником та директор ТОВ «ВО «Таллегпром», яке в жовтні 2014 року отримало від МВС 11,15 млн грн. на постачання рюкзаків.

ТОВ «ВО «Компанія ДіСі» раніше була оштрафована за несвоєчасну і неякісну поставку шоломів для СБУ.