Дружина Гайдука продала армії оборонних споруд на 9 мільйонів (фото)
01.07.2015   //  
мала вогнева споруда

Мала вонева споруда МВС-2 вже була випробувана у Маріуполі. Фото “Преса України”

Міністерство оборони України 17 червня уклало угоду з ПАТ «Укрстальконструкція» на виготовлення вогневих споруд МВС-2 на 8,82 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Потрібно впродовж 60 днів виготовити 350 комплектів захисних споруд по 25 200 грн. за штуку.

Про випробування споруд МВС-2 стало відомо ще у травні, коли захисники Маріполя провели їх випробування. Металеві «малі вогневі споруди» мають захищати бійця всередині від стрілецької зброї і вести вогонь у відповідь.

У переговорній процедурі також брали участь «Азовмаш» та «Крюківський вагонобудівний завод». Однак вони програли конкуренцібю, оскільки пропонували вироби по 35 тис грн.

мала вогнева споруда2Основним акціонером ПАТ «Укрстальконструкція» є ТОВ «Феркон-холдінг». Цю компанію заснували консорціум «Індустріальна група» та ВАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Східно-європейський інвестиційний фонд».

«Індустріальній групі» належить 99,99% «Феркону». Консорціум має засновників: ТОВ «Візаві інвест», ТОВ «Вега інком» (обидві зареєстровані у Донецьку) та кіпрський офшор «Юніглоу лімітед» (Uniglow limited).

Кінцевим бенефіціаром консорціуму у ЄДР вказано Олену Гайдук, дружину мільярдера Віталія Гайдука. Міноритарними засновниками «Візаві інвесту» і «Вега інком» є Віталій Гайдук та його донька Юлія.

Мінорітарний акціонер «Укрстальконструкції» «Східно-європейський інвестиційний фонд» у 2010 році останній раз опублікував на СМИДА дані про своїх акціонерів. Тоді ними були кіпрські офшори «Лендхолд Лiмiтед « (Landhold Limited), «Пенбрiдж Лiмiтед» (Panbridge Limited), «Лiнквест Лiмiтед» (Linkwest Limited), «Санбау Лiмiтед» (Sunbau Limited) та ТОВ «Iнвестицiйна компанiя «Стандарт- Iнвест».

Віталій Гайдук раніше був співвласником «Індустріального союзу Донбасу», але напередодні приходу до влади Віктора Януковича він продав свою частку Сергію Таруті, нині народному депутату та донедавна губернатору Донецької області.

Тарута віддав половину акцій «Індустріального союзу Донбасу» російським інвесторам, яких фінансував «Внешэкономбанк».

Нещодавно російський «Форбс» повідомив, що перед президентськими виборами в Україні Володимир Путін і Юлія Тимошенко восени 2009 року зустрілися в Ялті; припускають, що у цей період і було досягнуто домовленості про продаж контрольного пакета в ІСД.

«Зустріч (тодішніх) прем’єрів пройшла напередодні президентських виборів на Україні, а Путін підтримував Тимошенко. Частиною цієї підтримки були угоди щодо газу й отримання ВЭБом контролю в ІСД», – повідомило Forbes джерело, близьке до керівництва одного з російських держбанків.

Про цю угоду раніше багато писали українські ЗМІ, оцінюючи угоду в $1,2 млрд (із них на кампанію Тимошенко, за їхніми даними, пішло $400 млн).

Незадовго до укладання угоди Фонд національного добробуту (РФ) позапланово розмістив на депозиті у ВЭБі $2 млрд, зазначає Forbes. Аналітики оцінювали суму, сплачену російськими інвесторами за контрольний пакет ІСД, приблизно у стільки ж.

Співвласниками ІСД зараз є Сергій Тарута та Олег Мкртчан (володіють частками по 24,99%), пише Forbes, опираючись на дані системи розкриття інформації СПАРК і кіпрських реєстрів.

Тарута і ще один екс-акціонер холдингу, колишній заступник губернатора Донецької області Віталій Гайдук (володів 38,7%), у період укладання угоди були радниками Тимошенко «і могли зайняти високі посади в уряді у випадку її перемоги», зазначає Forbes.

Тарута заперечує використання грошей від продажу ІСД у політичних цілях. «Тимошенко про угоду нічого не знала, ми нікому не повідомляли. Лише в грудні 2009 року ми проінформували про неї наших кредиторів», – стверджує він.

За словами Тарути, перемога Януковича могла створити складнощі власникам ІСД: «Ми розуміли, що нам потрібно було захиститися від Януковича, російські партнери могли забезпечити нам цей захист».