Держінформ’юсту досі не вдалось спекатись від угоди про роялті скандальному «Арт-мастеру»
30.06.2015   //  

Господарський суд м.Києва відмовив у позові ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції про визнання недійсним договору з ТОВ «Арт-мастер». Про це свідчить рішення суду від 15 червня.

В кінці 2012 року ДП «Інформаційний центр» Мін’юсту підписало авторський договір з ТОВ «Арт-мастер» про надання виключного права на використання комп’ютерної програми «Програмний комплекс «Реєстр бланків». Договір мав діяти протягом 2013-2015 рр.

Але тепер ДП «Інформаційний центр» стверджує, що не мав цивільної дієздатності для підписання такого договору. Як слідує з акту ревізії Держфінінсакції, фінансовим планом держпідприємства на 2012 рік не передбачено таких витрат, як сплата роялті – авторської винагороди.

Однак суд з цим не погодився і вказав на те, що строк дії договору починається з 2013 року, тому фінансовий план позивача на 2012 рік не має жодного значення та не впливає на правомірність укладення та виконання спірного договору. Водночас у фінплані на 2013 рік передбачені витрати на операційну оренду і роялті.

Крім того, позивач стверджував, що Держінформ’юст як адміністратор реєстру мав сам розробити комп’ютерну програму, яка мала би перебувати в державній власності. Тому договір з «Арт-мастером» суперечить Положенню про порядок постачання, зберігання, обліку та звітності витрачання спеціальних бланків документів інформаційної системи Міністерства юстиції.

Однак суд роз’яснив, що положенням створення Реєстру бланків дійсно покладається на Держінформ’юст. Але водночас Положення не вказує, як має забезпечуватись створення Реєстру – самостійно чи з залученням третіх осіб. Так само Положення не містить жодних обов’язкових умов щодо того, хто має бути власником комп’ютерної програми «Реєстр бланків».

У 2013 році тодішній міністр юстиції Олена Лукаш повідомила про оголошення у розшук екс-керівництва ДП «Інформаційний центр», яке веде низку державних реєстрів. За даними міністра, вони за попередньою змовою з керівництвом фірм-розробників програмного забезпечення через схему роялті втілили схему розкрадання державних коштів.

Програмне забезпечення для цих реєстрів розробляли фірми «Арт-мастер» і «3-Т».

За даними ГоловКРУ, лише з 2007 року по червень 2009 року держава заплатила у вигляді роялті 126 млн грн. «Арт-мастеру» і 79 млн грн. фірмі «3-Т». При цьому вартість розробки програмного забезпечення за оцінкою «Ліги.нет» становить лише мільйони гривень.

На початку 2000-х першозасновником цих компаній був Юрій Дерев’янко. Потім він вийшов зі складу засновників і сьогодні є позафракційним депутатом. Деревянка пов’язували з екс-міністром машинобудування Василем Гурєєвим.

Засновниками ТОВ «Арт-мастер» є КУА «Інститут портфельних інвестицій» (1% статутного капіталу) та кіпрська компанія «Assetstep Holdings» (99%), яка належить іншій кіпрській фірмі – «E.L.C. (Nominees) Limited». Саме ця фірма є кінцевим власником ДП «Поліграфкомбінат «Зоря», що входить до складу консорціуму «ЄДАПС».