«Регіонал» поверне Ощадбанку 20% з кредитного боргу в 760 мільйонів
24.06.2015   //  

ТОВ «Торгівельна компанія «Урожай» має передати своє майно вартістю 134,19 млн грн. «Ощадбанку» для часткового погашення боргу по кредиту в розмірі 760 млн грн.

Відповідне рішення ухвалив Вищий господарський суд України.

У 2011 році між ПАТ «Державний ощадний банк України» та ТОВ «ТК «Урожай» уклали договір про відкриття кредитної лінії, за яким фірма могла отримати до 700 млн грн. позики. Кінцевий термін погашення кредиту – жовтень 2015 року.

Для забезпечення цього договору був укладений договір іпотеки, за яким закладалося кілька земельних ділянок та нерухоме майно «Урожаю», яке розташовано у місті Слов’янськ Донецької області.

Станом на листопад 2014 року заборгованість позичальника перед банком склала 760,66 млн грн. З цієї суми борг за кредитом склав 497 млн грн., заборгованість за процентами – 135,84 млн грн., заборгованість за штрафними санкціями – 127,81 млн грн.

Восени 2014 року «Ощадбанк» звернувся до суду з проханням визнати своє право власності на земельні ділянки та нерухоме майно, яке було закладено за договором іпотеки. Господарський суд Запорізької області своїм рішенням ці вимоги задовільнив. Після цього це рішення було підтверджено апеляційним судом.

Згідно з рішенням суду, до власності ПАТ «Державний ощадний банк України» переходить нерухоме майно, яке розташоване у Слов’янську за адресою вул. Свободі, 85 (колишній «Масложир») загальною вартістю 105,08 млн грн. Та три земельні ділянки загальною площею 27,75 гектарів й вартістю 29,11 мільйонів гривен.

ТОВ «Торгівельна компанія «Урожай» зареєстрована у Вінниці. Її кінцевим бенефіціарним власником є Олександр Олегович Лещінський. Він був народним депутатом впродовж чотирьох скликань. До останнього часу був активним членом «Партії Регіонів».

«Торгівельна компанія «Урожай» входила до групи Lauffer, яка станом на 2013 рік контролювала біля 20% виробництва хліба в Україні. Ліщинський раніше мав спільний бізнес з Рінатом Ахмедовим, що публічно підтверджував власник «СКМ».