У Харкові суд вперше повернув місту землю, яку безкоштовно отримали «кооперативні» друзі Кернеса
22.06.2015   //  

Суд постановив обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Мілленіум» повернути в комунальну власність дві земельні площею 5,15 га, вартість яких становить 36,53 млн. грн.

Про це йдеться у постанові Харківського апеляційного господарського суду від 11 червня.

В 2010 році Харківська міськрада безкоштовно передала кооперативу ділянку площею 9,19 га по вулиці Шевченка, 327 поряд з Журавлівським водосховищем. Але у лютому 2015 року прокуратура звернулася до суду, вимагаючи скасувати ці рішення та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури відмічається, що «Мілленіум» отримав землю з порушенням Земельного кодексу України та Житлового кодексу УРСР.

В свою чергу відповідач на суді заявив, що прокурором було пропущено строк на подання заяви. Адже з моменту передачі харківськими депутатами землі у власність кооперативу пройшло більше трьох років.

Суд першої інстанції погодився, що строк подачі позову минув. Але апеляційний суд це рішення суду першої інстанції скасував і зазначив, що рішення про застосування строку давнини може бути використане лише після того, як суд встановить порушення законодавства та прийме рішення. Суд першої інстанції, на думку апеляційного суду, не досліджував матеріали справи, не встановив наявність або відсутність порушень норм діючого законодавства при прийнятті рішення сесії та безпідставно застосував позовну давність до розгляду справи по суті.

Колегія суддів апеляційного суду встановила, що у 2013 році отриману ділянку ОК «ЖБК «Мілленіум» розділив на чотири. Кооператив залишився власником двох з них – 0,41 га та 4,73 га. Інші дві повернули у комунальну власність.

На початку 2015 року змінились засновники кооперативу: Коровкіна Олександра Сергійовича, Тімія Олександра Геннадійовича, Бикова Романа Володимировича та Солопа Ольги Леонідівни замінили Рудай Поліна Анатоліївна та Ганжерлі Артур Олександрович. Попередні засновники передали свої земельні паї новим власникам на підставі відповідних заяв, засвідчених приватним нотаріусом Серветником А.Г.

Під час розгляду апеляції прокурора на рішення суду першої інстанції було встановлено, що кооператив заснували з порушенням Житлового та Земельного кодексів. Суд погодився, що ОК «ЖБК «Мілленімум» не було створено при виконавчому комітеті місцевої ради народних депутатів, при підприємстві, установі чи організації, як того вимагає законодавство для безкоштовного отримання землі. Крім того, засновники кооперативу не потребують поліпшення житлових умов, вони не відповідають віковому цензу. Більш того, у кооператива було четверо засновників, а законодавство вимагає, щоб їх було п’ятеро.

Тож суд встановив, що ОК «ЖБК «Мілленімум» фактично не є житлово-будівельним кооперативом і не має права отримувати землю безкоштовно і без конкурсу. Тож своїм рішенням колегія суддів задовольнила скаргу прокурора та скасувала державні акти на землю, які отримав кооператив, а також визнав незаконним рішення сесії Харківської міськради.

Це перше рішення про повернення комунальної землі у Харкові, раніше прокуратура зазнала невдачі в спробах судовому порядку відібрати землю у схожих кооперативів.

Нагадаємо, що Тімій і Коровкін є засновниками ще декількох аналогічних кооперативів, зокрема ОК «ЖБК «Бархани», по яким також йде судовий процес. Коровкін також є засновником ТОВ «Гельд». Іншим засновником цієї фірми є ТОВ «Франко», що належить Віталію Печурі та Галині Давидовій.

Віталій Печура також входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков – партнер мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад, ЛТД». Крім того, компанія «Гельд» вказувала у тендерній документації номер телефону (057)731-28-26, який у держреєстрі вказаний контактним для «Діамант 2006».

Одним з засновників «Діаманту» є також Ольга Солоп. Крім того, Солоп та Коровкін є бізнес-партнерами сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові, який було відкрито цього року після реконструкції.

Під час розгляду справи в суді було названо два діючих засновника кооператива «Мілленімум», але за даними держреєстру на сьогоднішній день у ЖБК є третій засновник – Каркач Євгенія Юріївна. Вона також виконує функції керівника організації.