Суд не повірив ревізорам, що «Укрпатент» переплатив 8 мільйонів фірмі чоловіка директора «Укрпатенту»
22.06.2015   //  

ДП «Український інститут промислової власності» не зміг стягнути 7,83 млн грн. з ТОВ «Науково-технічні переклади». Про це свідчить рішення Київського апеляційного госпсуду від 4 червня.

Позовні вимоги обґрунтовані звітом Держфінінспекції про ревізію ДП «Український інститут промислової власності» за період з 01.07.2011 по 31.01.2014.

У звіті зазначено, що ТОВ «Науково-технічні переклади» завищило вартість виконаних послуг з перекладів та формування інформаційних файлів на 7,83 млн грн. Це сталося через завищення компанією заробітної плати та витрат, пов’язаних з оплатою послуг банку, які були включені до вартості актів на виконання послуг.

Суд першої інстанції у позові відмовив і вирішив, що факт завдання збитків є недоведеним, а спірні кошти були набуті фірмою за наявності договору і не є збитками. Матеріали справи не містять зауважень з приводу якості роботи, а також будь-яких відступів від умов договору, у тому числі щодо ціни робіт.

Акт ревізії ДФІ не встановлює обставини завищення ціни, що не потребує доведення, не є законною підставою для безумовного обов’язку ТОВ «Науково-технічні переклади» повернути зазначену в акті суму грошових коштів.

Апеляційний суд підтвердив, що акт ревізії ДФІ не має імперативного характеру, не є правовим документом, який встановлює відповідальність суб’єкта господарювання. За підсумками ревізії контролюючі органи вживають відповідні заходи, в тому числі звертаються до суду, порушують питання про дійсність договорів, тощо. На суді представник Держфінінспекції підтвердив, що такі рішення установою не приймалися взагалі.

ТОВ «Науково-технічні переклади» пояснило, що різниця в показниках заробітної плати відбулася, оскільки залучалися субпідрядники для виконання великого обсягу робіт.

Відомо, що ТОВ «Науково-технічні переклади» надає послуги по договору, який укладався ще у 2003 році. У наступні роки додатковими угодами до договору вносились зміни, зокрема в частині ціни.

Раніше фірма називалась Колективне підприємством «Київська редакція перекладів науково-технічної літератури та документації» /К.Р.П./.

Засновниками фірми є Олег Єсипович, Ірина Хмурковська, Валентина Костеріна, Наталія Лавриненко, Любов Єрпульова, Надія Вершиніна, Сергій Балун, Тетяна Сивокінь, Денис Єрпульов, Ніна Даниленко.

З 1998-2008 рр. ТОВ «Науково-технічні переклади» очолював Георгій Жарінов, у 2006-2010 рр. він також значився співзасновником фірми.

У 2000-2012 рр. ДП «Український інститут промислової власності» очолювала дружина Георгія Жарінова – Алла Жарінова (до 2007 р. по першому чоловікові – Красовська).

У листопаді 2014 року Алла Жарінова призначена керівником Державної служби інтелектуальної власності. При цьому вона виключила себе з люстраційної перевірки.

Докладніше у статті “Патентний перекладенець”