Розшукуваний смотрящий Януковича з податкової намагався повернути понад 100 мільйонів зі «Сбербанку»
17.06.2015   //  

Колишній заступник міністра доходів і зборів Андрій Ігнатов судився з київським відділенням російського «Сбербанку», вимагаючи повернути розміщені у фінустанові гроші в розмірі 3,23 млн доларів, 1,43 млн. євро і 21,34 млн. рублів (в еквіваленті – понад 100 млн. гривень). Про це у «Главкомі» пише Федор Орищук.

29 серпня 2014 українська міліція оголосила колишнього чиновника в розшук, підозрюючи у зловживанні владою за часів правління команди Віктора Януковича. Картка Ігнатова розміщена на сайті МВС України в реєстрі осіб, які переховуються від органів влади.

5 вересня, вже перебуваючи у статусі втікача, Ігнатов звернувся до Сбербанку з проханням одноразово видати йому всі гроші, які він тримав на рахунках. Банкіри йому відмовили. Вони пояснили, що відповідно до постанови НБУ від 29 серпня 2014 року банк не може видати йому кошти готівкою у відповідній валюті і одноразовою сумою. Один з пунктів постанови Нацбанку передбачав, що видача коштів з поточних і депозитних рахунків в іноземній валюті здійснюється в гривнях за офіційним курсом НБУ в межах 15 тис. гривень на день.

Не задовольнившись відмовою, клієнт почав судитися, і 6 жовтня Шевченківський райсуд Києва зобов’язав банк видати Ігнатову всю суму. Суддя Олег Савицький вирішив, що позовні вимоги Ігнатова обґрунтовані, підтверджені необхідними і допустимими доказами, а тому підлягають задоволенню. 25 грудня Апеляційний суд Києва також визнав правоту клієнта банку.

Правда, 20 травня колегія Вищого спецсуду у кримінальних та цивільних справах дійшла висновку, що колишні рішення не врахували ряд фактів. Наприклад, те, що в листопаді 2014 Ігнатов підписав договір, яким свої кошти подарував дружині. Основним же аргументом стало повідомлення Генпрокуратури від 4 листопада 2014 про проведення досудового розслідування, розпочатого 15 липня 2014 за фактом зловживання владою колишнім заступником міністра доходів і зборів України. У ході слідства рахунки Ігнатова були заарештовані. На цій підставі Вищий спецсуд у кримінальних та цивільних справах зайняв сторону Сбербанку, відмовивши Ігнатову.

Екс-чиновник отримав посаду заступника голови податкової служби в грудні 2011 року, а з квітня 2013-го став заступником Міністра доходів і зборів, пропрацювавши до 1 березня 2014 року. У середині нульових він трудився в корпорації «Міжрегіональний промисловий союз» екс-нардепа Антона Пригодського. Перед приходом на держслужбу Ігнатов працював у бізнесі на керівних посадах. Валютні рахунки у Сбербанку Ігнатов відкрив навесні 2010 року.

В інтерв’ю «Українській правді» колишній шеф Ігнатова екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, по суті, визнав, що цього заступника в якості «смотрящего» йому приставив син Віктора Януковича – Олександр.

Перед звільненням чиновника в березні 2014 новопризначений міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що пропонував Ігнатову очолити Податкову службу на перехідний період.

Ім’я Андрія Ігнатова також фігурувало в скандалі навколо закупівлі понад 1000 «швидких» для українських лікарень. Він курирував закупівлю одночасно з тодішнім міністром Раїсою Богатирьовою. Чиновник тиснув на французьку компанію PeugeotCitroen, яка змушена була продати машини українській компанії НВО «Практика» приблизно по 200 тис. гривень. Українська фірма дообладнувала «швидкі» і продавала їх державі за завищеними у кілька разів цінами. Загальна сума контракту сягала майже мільярда гривень.