- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Оточення Тарути відсудило у Академії наук зерна на три мільйони

ТОВ «Квінтайр» вдалося через суд отримати право власності на зерно, яке на даний час знаходиться під арештом на території державного підприємства «Дослідне господарство «Борки» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної Академії аграрних наук України», і вартість якого складає 2,29 млн. грн.

Про це йдеться у рішенні [1] Господарського суду Харківської області від 2 червня 2015 року.

Суд встановив, що у лютому 2014 року між ТОВ «Квітайр» та ДП «Борки» був укладений договір на вирощування насіння. За договором, держпідприємство мало виростити насіння сільськогосподарських культур: ярий ячмінь «Вакула» супереліта» не менше 165,00 т; ярий ячмінь «Геліос» супереліта» не менше 300 т та овес «Саломон 2» репродукція» не менше 114 т. Крім того, фірма повинна була отримати зерновідходи ячменю у кількості 27, 88 тон.

Скільки грошей отримало ДП за послуги по вирощуванню насіння у судовому рішенні не вказано.

23 лютого 2015 року «Квінтайр» отримали повідомлення від виконавчої служби, що 17 листопада 2014 року накладено арешт на зернові, які належать фірмі. Під час судових слухань причина арешту не називалася, але було вказано, що вартість арештованого зерна складає 2,29 млн грн. Представник держпідприємства у суді визнав право власності «Квінтайру» на це зерно.

Суд зняв арешт на ці зернові та ще прийняв рішення стягнути з держпідприємства 45 тисяч грн. судових відшкодувань.

ТОВ «Квітайр» належить кіпрській «Хасторіо Холдінгз лімітед». Директором підприємства є Ігор Лісовський.За даними ЗМІ [2] раніше Лісовський працював директором ТОВ «Торгова аграрна компанія», яка належить теж кіпріотській фірмі «Маракортіо холдингз лімітед», у якій спільна адреса з «Хасторіо».

Останнім часом ТОВ «Торгова аграрна компанія» спеціалізувалася на стягненні коштів [3] через суд з державних підприємств, які відносяться до НАНУ.

ТОВ «Торгова аграрна компанія» відносять до групи компаній «Украгропром», яку асоціюють з екс-губернатором Донецької області Сергієм Тарутою. Один з засновників ТОВ «ТД «Украгропром» – «Мілтора Холдінгз Лімітед», знаходиться у тому ж будинку й на тому ж поверсі, що й «Хасторіо» та «Маракортіо».

Крім «Мілтора Холдінгз Лімітед» засновниками ТОВ «Торговий дім «Украгропром» є ТОВ «Ейджджи Агро Менеджемент», а також Сергій Коржов і Олександр Пилипенко, екс-віце-президент корпорації «ІСД». Пилипенко разом із Сергієм Тарутою є співзасновниками Благодійного фонду «Платар».