«Держекоінвест» має сплатити 46 мільйонів фірмі з офісу людей Мохника за теплосанацію шкіл, по якій порушено карну справу
17.06.2015   //  

ДП «Держекоінвест» має виплатити ТОВ «Інтертехенерго» 45,74 млн грн. заборгованості. Про це йдеться у рішенні Господарського суду м.Києва від 3 червня.

26 березня 2013 року ДП «Держекоінвест» уклало угоду з ТОВ «Інтертехенерго» щодо теплосанації 216 об’єктів соціальної сфери (заклади освіти, лікарні). Вартість договору склала 444,90 млн грн.

За матеріалами справи, у 2013 році «Інтертехенерго» встигло виконати робіт на 362,24 млн грн. Сума визначена з урахуванням актів коригування, що свідчить про зменшення загальної вартості робіт. Роботи були оплачені частково і фірма звернулася про стягнення 45,74 млн грн.

На суді «Держекоінвест» стверджував, що в роботах є недоліки та відхилення від проектно-кошторисної документації, які підрядник не усунув. Однак ця заява не була обґрунтована доказами, натомість у матеріалах справи є акти приймання робіт, підписані сторонами без зауважень.

«Держекоінвест» повідомив, що проти осіб, які підписали акти приймання-передачі робіт, порушено кримінальне провадження. Однак суд ці доводи також відкинув, оскільки відсутні докази визнання протиправними дій цих осіб – немає вироку у кримінальній справі. Водночас суд зазначив, що у разі винесення такого вироку «Держекоінвест» може звертатися до суду щодо перегляду справи за нововиявленими обставинами.

Відомо, «Інтертехенерго» відсуджує в «Держекоінвесту» ще 56,33 млн грн. по іншому договору щодо утеплення об’єктів соцсфери в АР Крим.

З 2014 року директором і засновником «Інтертехенерго» є Олексій Попов, прописаний в м. Іллічівську Одеської області. Сама фірма зареєстрована в Києві на вул. Саксаганського, 44е.

Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», тут знаходиться кілька приватних структур, пов’язаних з оточенням екс-міністра екології Андрія Мохника. Саме Міністерство екології є розпорядником коштів за бюджетною програмою, на виконання якої укладався договір.

Будинок на Саксаганського 44е належить ТОВ «Ларі» Ярослава Рудика – батька екс-керівника Держземагентства Сергія Рудика. Свого часу Рудик працював керівником секретаріату «Свободи», коли Мохник був заступником голови парламентської фракції.

Ще раніше Рудик очолював київський осередок громадянської кампанії «Пора» Владислава Каськіва. Меблі в офісі «Інтертехнерго» були обліплені наліпками цієї організації.

Інформація про цей контракт у «Віснику держзакупівель відсутня». Невідомо, в яких саме регіонах велися роботи. З матеріалів справи відомо тільки про два об’єкти, по яких було завершено капремонт – міський дитячий центр творчості м.Приморськ Запорізької області і Зіньківський навчально-виховний комплекс в с.Зіньків Хмельницької області.

Як повідомляється в судовій справі, по згаданому договору «Інтертехенерго» наймало трьох субпідрядників ТОВ «Еко-Строй-Град», ТОВ «Антіс Трейд» і ТОВ «Смартторгцентр».

У держреєстрі є інформація про одеську фірму «Еко-Строй-Град», але у формі ПП, а не ТОВ. Власником цієї фірми є одесит Лев Степанов.

ТОВ «Антіс Трейд» з листопада 2012 року оформлене на Василя Сарнавського, який у 2011 році був начальником Відділу будівництва та обліку нерухомого майна Департаменту матеріально-технічного забезпечення та будівництва Міністерства надзвичайних ситуацій. У червні минулого року «Антіс Трейд» збанкрутувало.

У держреєстрі є інформація про «Смартторгцентр» у формі ПП, а не ТОВ. Фірма зареєстрована в Одесі на Сергія Боднара з села Південне Дніпропетровської області.